5 причини да похапваме повече царевица

5809
5 причини да похапваме повече царевица
Снимка: Getty Images/Guliver

Царевицата е плод, който често пренебрегваме и не допускаме в менюто си, заради съдържащите се в нея захари и въглехидрати. Знаете ли обаче, че в нея се съдържат и редица полезни за организма ни хранителни вещества, които допринасят за доброто състояние на очите ни и за доброто състояние на нервната и на сърдечно-съдовата ни системи. Това я прави един много полезен продукт, който приготвен на скара, варен или от консерва и добавен към различни ястия и салати ще внесе разнообразие в ежедневното ви хранене. 

Какво ще се случи с нас, ако ядем редовно ЦАРЕВИЦА?

Петте най-големи ползи от царевицата

1. Царевицата съдържа много антиоксиданти, които са изключително важни за здравето на човека. Именно те са тези, които се борят със свободните радикали и по този начин възпрепятстват възпаленията на тъканите и клетките, намаляват антиоксидантния стрес и спомагат за регенерирането на клетките. В царевичните зърна се съдържат много лутеин и зеаксантин, които оказват много добро влияние върху зрението, защото имат свойството да намаляват стареенето на молекулите и да намаляват риска от дегенерации, които са сред основните причини за слепотата. Освен за зрението, тези антиоксиданти са много важни и за нервната и за сърдечно-съдовата ни системи.

2. Царевицата е много богата на витамини и минерали, сред които са калий, ниацин и витамин В5. Наред тях в нея се съдържат фолиева киселина, много фибри и протеини, които са много важни за здравето на женския организъм.

3. Както споменахме съдържащите се в царевицата антиоксиданти са полезни и за сърдечно-съдовата система, защото имат способността да намаляват възпалението на тъканите. Фибрите от своя страна спомагат за намаляване нивата на лошия холестерол, чийто високи стойности водят до запушване на кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане, а оттам и до редица заболявания на сърцето.

Разкриха тайната на перфектната варена царевица. Ето как да я направим млечна и вкусна

4. В царевицата се съдържат голямо количество въглехидрати, но наред с тях в нея има и много полифеноли – антиоксиданти, които имат свойството да регулират нивата на кръвната захар и глюкозата в организма. Благодарение на тях и на антоцианините, които са вид фитохимикали, значително се намалява риска от появата на диабет тип2.

5. Царевицата е много полезна и за здравето на червата. Причината се крие в съдържащите се в нея фибри, които не се разграждат в организма. Неразтворени, те преминават през стомашно-чревния тракт и достигат до червата, където подхранват чревните бактерии. По този начин те стимулират раздвижването на червата и тяхното по-лесно прочистване. Така се намалява отлагането на вредни вещества в тях, които започват да гния и са предпоставка за появата на възпаления, слаба подвижност и трудно изхождане. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Топ 3 на най-непредвидимите зодии в зодиака

Защо да се отървете от токсичната връзка е добре за вас?

Компрес от лук помага за болки в петите

Тези зодии се превръщат в най-добрите съпруги - вижте кои са те

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Какво да правим при предозиране с магнезий

9 цитрусови плода, които заслужават място във вашия хладилник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com