6 признака, че имате хормонални коремни мазнини

28742
6 признака, че имате хормонални коремни мазнини
Снимка: Thinkstock/Guliver

Хормоналните коремни мазнини, известни също като висцерални мазнини, са често срещан проблем за много хора, особено за жените. Този вид мазнини се натрупват около коремните органи и се влияят от различни хормони в организма.

Макар че определено количество коремни мазнини е нормално и от съществено значение за телесните функции, излишъкът от тях може да доведе до здравословни усложнения. Разпознаването на признаците на хормоналните коремни мазнини може да помогне на хората да предприемат необходимите мерки за поддържане на здравословно тегло и начин на живот. Ето шест признака, за които трябва да внимавате:

Разпределение на коремните мазнини

Един от основните признаци на хормоналните коремни мазнини е натрупването на излишни килограми около средната част на тялото. За разлика от подкожната мазнина, която се намира точно под кожата и се усеща мека, висцералната мазнина се усеща по-твърда и се намира по-дълбоко в коремната кухина. Изпъкналият корем, въпреки сравнително тънките ръце и крака, може да показва хормонален дисбаланс, който допринася за натрупването на мазнини.

Трудно сваляне на килограми

Ако ви е трудно да свалите килограми, особено в областта на корема, въпреки че спазвате балансирана диета и правите редовни физически упражнения, може да е налице хормонален дисбаланс. Хормони като инсулин, кортизол и естроген могат да повлияят на складирането на мазнини и метаболизма, което затруднява ефективното отслабване.

Интензивен глад за захар

Честото желание за сладки храни или въглехидрати може да показва инсулинова резистентност - състояние, при което клетките на организма реагират по-слабо на инсулина. В резултат на това тялото складира повече мазнини, особено в областта на корема. Инсулиновата резистентност често е свързана с хормонален дисбаланс и може да доведе до развитие на хормонални коремни мазнини.

5 натурални начина да балансирате хормоните

Промени в настроението и стрес

Хроничният стрес може да наруши хормоналния баланс и да доведе до повишено производство на кортизол. Високите нива на кортизол се свързват с натрупването на висцерални мазнини. Ако забележите промени в настроението, раздразнителност или неспособност за ефективно справяне със стреса, това може да е свързано с хормонално влияние върху коремните мазнини.

Нередовен менструален цикъл

При жените нередовната менструация или значителните промени в менструалния цикъл могат да са сигнал за хормонален дисбаланс, който може да повлияе на разпределението на мазнините. Колебанията в нивата на естрогена и прогестерона могат да повлияят на съхранението на мазнините, което води до натрупване на коремни мазнини.

Умора и проблеми със съня

Хормоналният дисбаланс може да наруши режима на съня и да доведе до постоянна умора. Лошият сън от своя страна може да повлияе на хормоните, регулиращи апетита, като грелин и лептин, което води до повишен глад и потенциално увеличаване на теглото, включително на хормоналните коремни мазнини.

Ако имате няколко от тези признаци, е изключително важно да се консултирате със здравен специалист за точна диагноза и индивидуални насоки. Промените в начина на живот, като например приемането на балансирана диета, редовната физическа активност, справянето със стреса и осигуряването на достатъчно сън, могат да помогнат за регулирането на хормоните и намаляването на хормоналните коремни мазнини. Не забравяйте, че тялото на всеки човек е уникално и справянето с хормоналния дисбаланс изисква цялостен подход към цялостното благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com