8 подкрепени от дерматолози навици за здрава кожа

9126
8 подкрепени от дерматолози навици за здрава кожа
Снимка: iStock

Не можете да стигнете далеч, без да чуете за "чудодейни" продукти, които премахват пъпките и бръчките и намаляват отока на лицето.

Въпреки че със сигурност има неща, които могат да помогнат с тези проблеми, експертите казват, че има и ключови навици, които могат да помогнат на кожата ви да изглежда и да се чувства здрава.

Погрижете се за здравето си като цяло

Забравяме, че кожата е най-големият орган в тялото. И точно както другите ви органи, кожата е от полза, когато сте здрави като цяло.

Много кожни заболявания са свързани със състояния и заболявания на други органи. Например, екземата и псориазисът са свързани с възпалителни проблеми в различни части на тялото.

Пациентите с псориазис също ще имат артрит, може също да имат диабет, сърдечно-съдови заболявания. Така че кожата наистина не е отделена от останалата част от нашата биология.

С други думи, ако забележите някакви здравословни проблеми, добре е да ги поставите под контрол както за проблемите, които представляват, така и за всички свързани кожни проблеми.

Избягвайте много горещ душ

Това обикновено е по-голям проблем през по-студените месеци, но е важно да запомните, че горещата вода може да бъде вредна.

Когато излезете от горещата вода, естествената влага на тялото ви се изпарява. Толкова кратки, топли душове могат да бъдат наистина полезни.

След душ трябва да се потупате (не да се изтъркате) подсушете с кърпа и да нанесете висококачествен овлажнител, който трябва да използвате ежедневно.

И избягвайте вредните навици като тютюнопушенето

Пушенето е навик, който причинява хаос на кожата ви (и на много други части на тялото ви, впрочем).

Тютюнопушенето е добре известно, че причинява окислително увреждане на много органи и системи, включително и кожата.

Това може да навреди на нормалната физиология на кожата, и оксидативният стрес допринася за стареенето на клетките и може да се прояви като бръчки.

Освен това проучване от 2012 г. установи, че раните зарастват по-бавно при хора, които пушат, а проучване от 2020 г. показа, че пушенето е свързано с рака на кожата.

Наспивайте се

Сънят е важен за много неща - може да помогне на мозъка, сърцето и дори кожата ви.

Кожата не се различава от другите части на тялото, които се възползват... от добрия сън. Преди известно време имахме проучване, което ни показа, че функцията на кожата, като например как кожата е в състояние да осигури защитна бариера донякъде се нарушава при липса на сън.

Популярна козметика, която не бива да липсва от колекцията ви това лято

Например лошите модели на сън могат да повлияят на това как кожата ви се възстановява от слънчево изгаряне.

Използвайте обикновен SPF продукт всеки ден

Използването на продукт със SPF рейтинг е най-важното нещо, което можете да направите, дори в облачни дни.

Облаците може да блокират 20% от ултравиолетовата светлина, която преминава, но все още има ултравиолетова радиация.

Трябва да използвате ежедневен овлажнител с SPF или слънцезащитен крем с SPF най-малко 30. И трябва да го поставите не само върху лицето си.

Дръжте го до четката си за зъби сутрин. Поставете го върху изложените на слънце зони - лице, гърди, опакото на ръцете. Това просто ще ви спести много проблеми по пътя.

Ако ще сте навън за известно време или в зона с висок UV индекс, трябва да нанасяте отново този SPF продукт на всеки два часа.

Избягвайте слънцето по време на пиковите часове

Слънцето е най-силно от късната сутрин до ранния следобед, което означава, че може да причини най-много щети на кожата ви през този период.

Не бива да забравяме важността просто да търсим сянка, когато е възможно, и да избягваме пиковите часове. Когато сте на почивка, може би не искате да сте на плажа между 10 сутринта и 14 часа следобед.

Ако трябва да сте на открито,  защитното облекло, като шапки и ризи с дълги ръкави, може да помогне за блокиране на слънчевите лъчи. Това включва всичко, което само покрива кожата ви или определени дрехи с вградена UV защита, които можете да намерите в магазините за спортни стоки и онлайн.

Стойте далеч от агресивните продукти, освен ако не са предписани от дерматолог

За да поддържате кожата си здрава и дори да предотвратите бръчките избягвайте сапуни със сулфати и други продукти със сурови съставки.

Ако се нуждаете от по-интензивни съставки (като ретиноиди за акне), първо посетете дерматолог.

Наистина ли мъжете и жените имат нужда от различни продукти за красота и грижа за кожата

Опознайте кожата си

Всеки има различна чувствителност и предпочитания, така че е важно да опознаете себе си, за да постигнете най-добро здраве на кожата си.

Част от формирането на здравословни навици е по-доброто разбиране на кожата ви. Някои хора може да имат нужда от почистващ препарат със салицилова киселина, докато други хора може да страдат от силно дразнене от същия продукт.

Човекът наистина трябва да се опита да разбере какво влошава кожата, включително като види как някои храни влияят на състояния като розацея.

Опитайте се да водите дневник за кожата, за да проследите как реагирате на различни храни, среди и продукти, тъй като това, което трябва да избягвате и какво трябва да използвате за грижа за кожата, ще зависи от вашия собствен опит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com