8 здравословни, но пренебрегвани храни, които всички трябва да консумираме повече

17368
8 здравословни, но пренебрегвани храни, които всички трябва да консумираме повече
Снимка: iStock

Разнообразието е от ключово значение за всяка здравословна, балансирана диета, единодушни са диетолозите. Консумирането на широка гама от храни е от съществено значение, за да осигурим на тялото си всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно. Разбира се, това често е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Повечето хора са създания на навика и е твърде лесно да попаднете в рутина на повтаряне на едни и същи лесни и познати ястия отново и отново.

Приготвянето на храна в микровълнова – опасно или напротив ?

Ето кои са и супер здравословните храни, които често пренебрегваме и от които всички можем да се възползваме, ако ядем повече.

Червен лук

Считайте червения лук за турбо версия на белия си аналог. Освен че е мощна съставка, пълна с витамини C, K и B12 и калций, магнезий и калий, тя също така съдържа кверцетин, антиоксидант, който помага за предпазване от алергии и сърдечни заболявания. Яжте го суров в гръцка салата с много домати и фета.

Сардини

Тази често злословена риба е богата на омега-3: ненаситени мазнини, които повишават „добрия“ холестерол и понижават нивата на триглицеридите, помагайки за предотвратяване на заболявания като атеросклероза. Не само това, тази мазна риба е сред редките храни, които съдържат витамин D, който обикновено можем да усвоим само като се излагаме на слънчева светлина. Потърсете пресни сардини и им се насладете печени или на скара, както се сервират в Португалия.

Каперси

Каперсите са пълни с полифеноли и имат антиоксидантни свойства, които помагат за забавяне на процеса на стареене на клетките и кожата. Те помагат за стимулиране на микроциркулацията и се смята, че служат като естествен диуретик за премахване на подуването.

10-те най-здравословни храни в света

Сладки картофи

Сладките картофи притежават високи нива на флавоноиди, каротеноиди и витамини С и А, а техните антиоксидантни свойства ги правят нещо като геройна съставка, когато става въпрос за борба със стареенето. Насладете се на сладки картофи, печени, варени или на пюре  и включете и богатата на хранителни вещества кора.

Кейл

Всички знаем, че знаменитостите са обсебени от него и с основателна причина - това е може би най-добрата суперхрана. Антиоксидантна бомба, съдържа флавоноиди, витамини А, С, К, Е и В, калций за костите, цинк за имунната система и желязо като бонус. Добавяйте го към салати с нахут и авокадо.

Гъби

С ниско съдържание на калории и пълни с фибри и хранителни вещества, гъбите имат значителни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за поддържане на имунната и сърдечно-съдовата система. Не ги яжте само в месни ястия, добавяйте ги и към супи и салати.

Просо

Освен че не съдържа глутен и има нисък гликемичен индекс, просото е богато на протеини, аминокиселини, антиоксиданти и минерали като магнезий, калций, фосфор и желязо, всички те са от съществено значение за здрава коса и кожа. Гответе го като ориз и му се насладете в салати със сурови зеленчуци и много билки.

Рукола

Този зеленчук с пикантен вкус, ценен от древните римляни, е с ниско съдържание на калории, има антиоксидантни, противовъзпалителни и антистареещи свойства, е изключителен източник на витамини и минерали и съдържа еруцин, активна съставка, която помага за понижаване на високото кръвно налягане . Добавяйте го към пица, паста и супи, както и към салати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com