Агнешко и яйца: Видове, особености и моментни цени в България за Великден

3861
Агнешко и яйца: Видове, особености и моментни цени в България за Великден
Снимка: БГНЕС

От кулинарна гледна точка предстоящият Великден по традиция се характеризира с агнешко месо, яйца и козунак. От Българската агенция по храните (БАБХ) и "Сдружение за достъпна и качествена храна" представят информация относно агнешкото и яйцата в нова съвместна рубрика.

В България агнешкото месо е няколко вида. Основните два са охладено и замразено, но има вариации - българско и внос.

В по-голямата си степен месото добито в България е от български агнета живели, отгледани и заклани в български кланици. То винаги е със син печат, който показва буквите БГ означава ,че месото е българско, следва номера на кланицата, в която е заклано. Това агнешко месо е безопасно за консумация, защото е преминало през ветеринарен контрол, спазена е хладилната верига и е доставено до магазина с всички необходими документи, твърди д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.

В България се колят живи агнета с произход Румъния. Тогава им се слага червен печат, защото те не са с български произход, на магазина те се търгуват с червен печат и в съпроводителните документи и на щанда задължително трябва да пише агнешко месо охладено произход Румъния.

От БАБХ са задължили всички търговци, когато продават предварително неопаковано агнешко месо на разфасовки плешка, бутче, главички, дреболии ясно на щанда или на етикета да бъде обозначено произходът на месото.

Македонското агнешко

Под формата на охладено агнешко, от 2-3 години в България има внос от Република Северна Македония. В Македония има четири кланици, одобрени за търговия с Европейския съюз. Между България и Република Северна Македония няма одобрен граничен пункт за внос на охладено трупно месо, такъв има между Северна Македония и Гърция и затова партидите, които са насочени към България минават през Гърция и те пристигат в одобрени български складове със съответните митнически пломби и документи. Там се разпечатват и оттам месото излиза на българския пазар, разясни д-р Кулински.

Какви са мерките в България, за да не влезе некачествен внос? Предприетото от 2 седмици насам всяка пратка, която пристигне в България на първия обект по местоназначение, бива възбранена. След това от нея се вземат проби. Пробите се изследват в държавната централна лаборатория в системата на БАБХ и те са за остатъци от ветеринарно-медицински препарати и хлоранфиликули, нитрофурани, нитромидазоли, антибактериални субстанции, нестероидни противовъзпалителни средства, антихелминти, както и за химични замърсители, тоест за тежки метали, най-често олово, кадмий и живак. Едва след като всички тези изследвания получат негативен резултат, месото се допуска до българския пазар, увери д-р Кулински.

Извън текущия официален контрол, за по-малко от 10 дни са извършени около 2500 извънредни проверки и те са основно в търговската мрежа и в кланиците, които гарантират, че продуктите, които се търгуват на щанда, са преминали през един допълнителен контрол.

Друг вид агнешко месо, който така е доста пренебрежимо малък процент е дълбоко замразеното агнешко месо. В България то обикновено влиза през пристанищата, най-много през Варна, защото идва с кораби, то е с произход Нова Зеландия, то е с един кафяво-червеникав печат, на който с големи букви пише New Zealand. Това месо обикновено се продава в нашите магазини като дълбоко замразено. Нова Зеландия снабдява с агнешко месо цяла Европа и половината свят, пътува се с кораби дълго време и затова охладено месо не може да се изнася, понеже транспортът е продължително време, а дълбоко замразеното месо, е с доста по-дълъг срок на трайност.

Яйца

Основно към момента яйцата на българския пазар са традиционно от Полша и тази година от Украйна. На територията на България украинските яйца влизат през Румъния, тоест първият митнически контрол е там и едва след излизането на негативен резултат от пробите, пратките се освобождават и пристигат на щанда на българските магазини.

БАБХ: Яйцата от Украйна са безопасни

Цветът на черупката на яйцето зависи от два фактора - порода и хранене, като водеща, разбира се, е породата. В България повечето кокошки носачки, от които ядем пресни яйца, са червени на цвят и затова общо взето кафеникав цвят има черупката на яйцето. Сравнително малък процент в България са белите кокошки носачки, които дават бели яйца, отчита д-р Кулински.

Наблюденията тази година са, че почти всички яйца внос от Украйна и Полша са с бял цвят и може би именно затова много от домакините ги предпочитат, защото според тях се боядисват по-лесно и цветът им е по-хубав, но като вкусови качества и като безопасност не бих казал, че има някаква разлика, заяви д-р Кулински.

Все повече внимание привличат и яйцата от пъдпъдък. Те вървят на цена от около 3,20 лв. за 10 броя, докато за същия брой кокоши яйца цената често е 5 лв. и нагоре.

Цени за Великденската трапеза

Според икономистна Невена Петрова, поскъпването за Великденската трапеза спрямо миналата година е между 30 и 50%. И добавя - тази година цената на прясно агнешко месо от производител върви по 12-14 лева за килограм живо тегло. В магазинната мрежа заради транспортни разходи, логистика, осигуряване на нужните количества и сложените надценки цената за килограм българско агнешко достига около 30 лева, може да се види и на 35 лв. за килограм. Цените са с около 30% по-високи спрямо миналата година, когато агнешкото директно от производителите се търгуваше средно по 8-10 лева за килограм, а в магазина се предлагаше на цени от 20-25 лева за килограм. Козунаците също са по-скъпи, като килограмът излиза колкото агнешкото - по 32 лева, докато през 2022 г. са били около 22 лв.

Освен към БАБХ, потребителите могат да подават сигнали и през платформата www.zdkh.bg при съмнения и нередности при хранителни продукти напомня Сдружението "За достъпна и качествена храна". При подаването на сигнал всеки човек ще има възможност освен кратка информация на проблема ще може да качи и снимка на продукта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com