Ако ходилата ви станат жълти - какъв сигнал ви дава тялото?

3546
Ако ходилата ви станат жълти -  какъв сигнал ви дава тялото?
Снимка: iStock

Стъпалата на краката са част от тялото ни, на която, за съжаление, почти не обръщаме внимание. Те може да пожълтеят поради патологични ситуации или временен, доброкачествен проблем. А това е област, която, подобно на дланите на ръцете, е възможно да отразява различни процеси и/или патологии, протичащи в нашия организъм. Така например, мнозина може да се чудят какво означава жълтеникавото оцветяване на стъпалата.

Д-р Леонардо Биолато ни обяснява тук за този проблем. 

Промените в цвета на стъпалата на краката се случват често и се предизвикват от множество причини. Обикновено хората се тревожат, ако забележат жълтеникаво оцветяване в тази част на тялото си. Въпреки това, няма причина да се страхувате; в действителност такава промяна не означава непременно, че е нещо сериозно. Най-често е провокирано от излишък на каротини в храната – т. нар. хиперкаротинемия. Това представлява състояние, при което в организма на човека е налице излишък на каротин.

По принцип каротините са пигменти, които присъстват в много зеленчуци и плодове. Обикновено именно те са причина за техния червен, оранжев или жълт цвят. Например, в морковите, портокалите, сладките картофи има изобилие от това вещество.

Защо усещаме парене в ходилата вечер?

Хиперкаротинемията се причинява, първо, от поглъщането на голямо количество каротини. През повечето време обаче тя е провокирана от други заболявания, които причиняват повишаване на това вещество в кръвта. Например, среща се често сред хора с хипотиреоидизъм. Представлява патология, която не създава никакви симптоми, освен жълтеникавия цвят, обикновено по дланите на ръцете и ходилата на краката. Това обаче е нещо временно, преходно и ефектът му е само естетически.

Други причини за жълти стъпала на краката

Освен хиперкаротинемията, други ситуации също може да предизвикат оцветяване на стъпалата на краката, като някои от тях действително са патологични. Такава е, примерно, жълтеницата. Това е разговорен термин, използван за обозначаване на нива на веществото билирубин над нормалното, които причиняват, наред с други симптоми, пожълтяване на лигавиците и кожата. Билирубинът е жълт пигмент, открит в жлъчката, и затова представлява добър индикатор за състоянието на чернодробната функция. При жълтеница пожълтяват не само стъпалата на краката и дланите на ръцете, но и очите. Възможно е тази патология да бъде причинена от чернодробна недостатъчност – например, цироза или жлъчни колики, както и от други причини.

Ако се притеснявате защо ходилата на вашето бебе са пожълтели, важно е да знаете, че това е сравнително често срещана ситуация на тази възраст. Обикновено е временна, но е най-добре да потърсите педиатър за консултация.

Подобно състояние може да предизвика също и анемията - въпреки, че в такъв случай цветът не е интензивно жълт, а предимно в бледа тоналност. Това е така, защото степента на хемоглобина в червените кръвни клетки е спаднала под нормалното. В такива случаи обикновено има и още свързани симптоми, като умора и изтощение.

Други по-рядко срещани причини

В интерес на истината, съществуват някои отрови, които могат да причинят пожълтяване в стъпалата на краката ви. Една от тях е химичното съединение тринитротолуен (TNT). То се използва в определени отрасли на промишлеността - затова е рядкост човек, който е далеч от такива сфери, да има подобен проблем.

Освен хипотиреоидизма, други заболявания също са свързани с пожълтяване на кожата – примерно, захарен диабет. Дори хората с хиперлипопротеинемия (увеличени липопротеини) може да забележат по стъпалата на краката си такова оцветяване.

Заключение

Ако стъпалата на краката или дланите ви са пожълтели, не се тревожете. Най-нормалното е това да се дължи на хиперкаротинемия, която не е риск за здравето. Необходимо е обаче да посетите лекар, за да бъде изключена евентуална друга причина.

Внимание! Тази статия е само с информативно предназначение. Предпазвайте се от самолекуване и непременно се допитвайте до медик-специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com