Антиоксидантите, от които кожата ни има нужда за лъскав и бляскав вид

8306
Антиоксидантите, от които кожата ни има нужда за лъскав и бляскав вид
Снимка: Pexels

Поддържайте кожата да изглежда млада възможно най-дълго. Вероятно всеки от нас мечтае за това. Но как да го направим, ако постоянно чуваме, че това е благодарение на добрите гени? Ами ако нашите гени не са най-добрите. И каква е ролята на антиоксидантите във всичко това?

Антиоксиданти срещу свободни радикали

Антиоксидантите са вещества, които имат благоприятен ефект върху кожата, като неутрализират въздействието на гореспоменатите свободни радикали върху нейната структура. Техният механизъм на действие се основава на свързването към агресивна кислородна молекула и по този начин намалява нейната реактивност. Сред антиоксидантите, използвани в козметиката, има растителни екстракти, богати на полифеноли (например зелен чай, боровинка, горски плодове) и каротеноиди (например ликопен). Най-популярните антиоксиданти и в същото време един от най-ефективните са витамините А, Е и С.

Витамин С - ефективен антиоксидант

Витамин С е един от най-силните антиоксиданти, които предпазват тялото ни от свободните радикали. Той обаче има и други изключително ценни свойства, които го правят с нетърпение да се използва в рецептите за козметични препарати. Тук можем да включим преди всичко неговото въздействие върху производството на колагенови влакна в кожата, които са отговорни за поддържането на нейното единство и предотвратяването на образуването на бръчки. В допълнение, витамин С изравнява тена на кожата и предпазва кожата от обезцветяване. Единственият недостатък на използването на чистата форма на витамин С в козметиката е неговата ниска стабилност и бърза загуба на свойства. Ето защо, когато избирате препарат с витамин С, си струва да посегнете към такъв, който съдържа неговите стабилизирани производни, като напраскорбил тетраизопалмитат.

Гореспоменатите продукти съдържат големи количества витамини А и Е, минерали като манган, селен, цинк и коензим Q10, който е важен елемент в антиоксидантния ефект. Q10 се среща естествено в човешкото тяло, но намалява с възрастта. Следователно трябва да бъде допълнен чрез диета и грижи.

Антиоксиданти в козметиката

Антиоксидантите се намират не само в хранителните продукти, но и в козметиката. В грижите антиоксидацията се основава на инхибиране на процесите на стареене и подобряване на цялостното състояние на кожата. Продуктите, съдържащи антиоксиданти, имат противовъзпалителни и свойства против бръчки. Антиоксидантите, използвани в козметичните препарати, предпазват кожата от вредното въздействие на слънчевата радиация, отговорна за фотостареенето на кожата и образуването на грозно обезцветяване.

Изборът на подходяща козметика

Антиоксидантите, използвани в козметиката, трябва да са устойчиви на физически и химични фактори. Стабилността при повишени температури и високата ефективност при ниски концентрации също са важни. Струва си да проверите дали избраните продукти имат естествени съставки. Колкото повече от тях - толкова по-добре.

Преди да пазарувате, също си струва да разберете от какви антиоксидантни свойства кожата ни се нуждае най-много и какво я прави алергична. В идеалния случай козметиката с антиоксиданти трябва да бъде адаптирана към подходящия тип кожа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Заменете сьомгата с тази много по-полезна и евтина риба

Не са нужни строги диети, за да контролирате високото кръвно: Ето какво установиха учените

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 март /валутен калкулатор/

Зодиите, които имат лошия навик да предават - много внимавайте с тях!

Какво е бърнаут? 22 признака, че сте изправени пред него и как да се възстановите?

Едноминутна медитация, защо е толкова полезна и как да направите бърза практика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно