Чесънът – сваля ли кръвното, или не?

9100
Чесънът – сваля ли кръвното, или не?
Снимка: iStock

Чесънът е сред най-здравословните чудеса на природата, често поднасян на трапезата като лек и народно средство за облекчаване на множество заболявания, благодарение на лечебните му свойства, изразеното антибактериално и антисептично действие, а не само за овкусяване.

Той е свързан с традициите и корените ни – с носенето на чесън в джоба през „Мръсните дни“ преди Богоявление, когато караконджулите плъзвали из земите ни, с присъствието му на трапезата като част от празнични обреди, сред които тези на Бъдни вечер и Коледа, със  специалния празник, посветен на чесъна, отбелязван в търговищкото село Пробуда, където отглеждането на културата е поминък за редица поколения, предаван от по-възрастните на по-младите в семейството. Познаваме ли обаче наистина чесъна и всички негови ползи за здравето? Знаем ли чесънът сваля ли кръвното налягане и как можем да се възползваме от ценните му свойства най-пълноценно?

По колко скилидки чесън може да се яде на ден?

Ползи от консумацията на чесън

Преди да надникнем в последните научни изследвания и да открием какво сочат те – чесънът сваля ли кръвното налягане, или ползата му се ограничава само до понижаване на нивата на лошия холестерол в кръвта, нека си припомним защо дедите ни са хапвали чесън за здраве и как въздейства положително този дар от природата. Сред ползите от консумацията на чесън са:

-          Богат на витамини и минерали

В лютивото съкровище на масата се съдържат в щедри количества едни от най-ценните минерали и витамини за здравето – фосфор, цинк, калий, магнезий, витамини C, K, фолат, ниацин и тиамин.

-          Лечебен за пикочно-половите пътища

Чесънът потиска чрез антибактериалните си свойства растежа на бактериите E. Coli, които причиняват инфекция на пикочните пътища и предпазва от бъбречни инфекции, които могат сериозно да застрашат здравето.

-          Подобрява спортните резултати

Японските учени са установили, че суровият чесън, отлежал в смес от вода и алкохол, увеличава издръжливостта при тренировка и помага за подобряване на спортните постижения.

-          Чесънът е достойна естествена алтернатива на някои лекарства

Преди около 12 години в резултат на научни изследвания е установено, че лютата природна магия е по-ефективна за намаляване на оловното отравяне на кръвта от специалното лекарство, използвано за целта – d-пенициламин.

Какво ще се случи, ако ядем по една скилидка чесън на ден?

-          Помага на дамите да преминат по-лесно през менопаузата

Консумацията на чесън по време на менопаузата съдейства за регулиране на хормоните и  преодоляване на дефицита на естроген, който нормално се наблюдава именно през този период в живота на всяка жена.

-          Чесънът е полезен за превенция на костните заболявания.

-          Чесънът е средство за превенция на инсулти и инфаркти, ограничавайки съсирването на кръвта и пречейки да се образуват тромби – не просто опасни за здравето, но и животозастрашаващи.

-          Чесънът доказано влияе благоприятно на сърдечно-съдовото здраве.

-          Стимулира естествените защитни сили на организма

Стимулиращото имунната система действие при чесъна се дължи не само на антиоксидантите в него, но и на витамин С, на които всъщност е богат, макар този факт да не е широко популярен. Особено полезен е при бактериални инфекции, макар да намира приложение и при профилактиката на вирусите и грипа.

- Чесънът подобрява мозъчните функции.

- Консумацията на чесън се препоръчва на диабетиците, тъй като помага за контрол на нивата на кръвната захар.

- Счита се, че чесънът може да ефективен за отслабване и за профилактика на онкологични заболявания като рак на белия дроб, простатата, пикочния мехур, черния дроб. 

С консумацията на чесън заради лютивостта му, трябва да внимават единствено страдащите от язва и други заболявания на стомаха. Тези пациенти следва да коментират с лекаря си всеки продукт, който включват в диетата си. Но как всичко това ни помага да си спомним или да научим чесънът – сваля ли кръвното и какво сочат последните проучвания по темата.

Чесънът – сваля ли кръвното налягане?

От векове наред хората използват чесъна за редуциране на високи нива на холестерол или други мазнини (липиди) в кръвта, както и за понижаване на кръвното налягане. Това съвсем не е случайно. Последните проучвания сочат, че чесънът е с доказана висока ефективност и наистина помага и на хипертониците, и на страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Двумесечната ежедневна консумация на чесън може да намали общия холестерол и лошия холестерол при пациентите с високи нива на лош холестерол. Изследванията сочат и че консумацията на чесън понижава горната граница на кръвното налягане с около 7-9 mmHg, а долната с около 4-6 mmHg при хипертониците. Така че чесънът е наистина чудна храна, макар редуцирането на показателите на кръвното налягане да не са фрапиращи.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com