Дерматолог: 5 ефективни метода против белези

1829
Дерматолог: 5 ефективни метода против белези
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Уважаеми дами, несъмнено, последното нещо, което бихте желали да се вижда по кожата ви, особено тази на лицето и шията, са белези. На практика, не може да се спасите от тях, тъй като причините за възникването им са най-различни: като се започне от наранявания – случайни или поради грешна преценка на обстановката, премине се през гнойните пъпки и – и се стигне до акнето, дължащо се на хормонални промени, настъпили главно по време на съзряването на организма.

Всъщност, белезите се появяват като нормална реакция на организма, стремящ се регенерира кожата в обичайния й здравословен вид. Най-често тази реакция дава положителни резултати, но при някои особено дълбоки наранявания се получава прекомерно натрупване на клетки /удебелявания/по време на регенерационния процес, който понякога може да се окаже прекалено дълъг и нежелано да ви изнерви. Затова, помогнете му, като използвате не някои от предлаганите фармацевтични средства с неизяснена напълна ефективност, а прилагайки някои от домашните средства, които ви предлагаме по-долу.

Първо, краставица с кисело мляко: краставиците имат противовъзпалителни свойства, които се дължат на богатството им на флавоноиди (вид антиоксидантни съединения), притежаващи свойствата да регенерират кожата. От своя страна, киселото мляко има изсветляващ и регенериращ ефект благодарение на млечната киселина в състава си. Приготвяне: обелвате една малка краставица и я пасирате заедно с 1 – 2 с. лъжици кисело мляко; от полученото гъсто пюре нанасяте грижливо върху местата с белезите и оставяте 15 минути да подейства, след което изплакнете обилно.

Какво разкрива за нас белегът по рождение

Второ, етерично масло от тамян – то притежава доказано противовъзпалително действие, като ефектът му се изразява в обновление на кожните клетки, с което се заличават белезите /дори стриите!/, при тяхното намазване с малко етерично масло вечерно време; важно условие е да не се изтрива намазания слой за през нощта.

Трето, масло от семена на шипка стимулира процеса на делене на здрави клетки около и под белезите, което е обусловено от необичайно високото съдържание в него на антиоксиданти и витамин С. Нещо повече, значителното съдържание на мастни киселини в шипковите семена определя висока степен на хидратиране и омекотяване на сухата и груба кожа, намазана тънко с масло, екстрахирано от семената на шипки.

Как да се справим с белезите от изгаряния?

Четвърто, антибактериални, противовъзпалителни и регенериращи кожните клетки свойства притежава и ябълков оцет, разреден с вода в съотношение 1:4, като към разтвора може да се добави и малко куркума. След старателно разбъркване, следва нанасяне от консистенцията върху белезите, които постепенно избледняват и се заличават стига лечителния процес да не се прекъсва.

Пето, друго средство за поддържане на добре хидратирана, подхранвана и свежа на вид кожа е гелът от алое вера – едно растение с доказан аксиоксидантен и регенериращ ефект, включително при висока степен на изгаряния, сериозни наранявания, акне и дори при наличие на хиперпигментация.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com