Диетолог назова витамините за подобряване на мозъчната функция

3779
Диетолог назова витамините за подобряване на мозъчната функция
Снимка: iStock

В последно време често ставаме свидетели на увеличаване броя на заболяванията на нервната система, включително патологии на мозъка, което от своя страна е изпълнено със сериозни последици за целия организъм. Онкологът и диетолог Елена Кочнева разказа как съвременният човек може да поддържа мозъка си в идеална кондиция.

Според лекаря интензивната работа на мозъка позволява на човек не само да бъде успешен и ефективен, но и да запази бистър ума си в по-напреднала възраст. Както отбеляза Кочнева, хората, които имат много интереси, остават активни по-дълго време и са по-малко предразположени към прояви на депресия. В допълнение към това, по-рядко развиват сенилна деменция, твърди експертът.

Храна за мозъка - какви храни трябва да бъдат включени в менюто ви?

Както обясни диетологът, сивото вещество на мозъка е около 50%, а бялото вещество е 60% мазнини: фосфолипиди на клетъчните мембрани, клетъчните органели и миелиновите обвивки на нервите. „За образуването и обновяването на фосфолипидите на тези структури е необходимо постоянно попълване на основните полиненаситени Омега-3 мастни киселини, също така и на лецитин“, обясни Кочнева в интервю.

Лекарят казва, че достатъчно количество Омега-3 ПНМК се намира в дивите видове риба, но не винаги е в достатъчни количества в диетата на хората, населяващи силно населени региони. Затова тя препоръчва да се приема допълнително. При избора на добавки Омега-3 Кочнева съветва да се обърне внимание на методите на производство и пречистване на суровините. Полезни са добавките, получени чрез студено пресоване.

5 храни за мозъка, които непременно да включите в диетата си

Експертът също така отбеляза, че един от важните фактори, оказващи въздействие върху съхраняването на когнитивните функции, е достатъчното количество витамини от група В. За нормализиране на нервната система в моменти на емоционален стрес, депресия или невроза, експертът препоръчва приема на органични форми на магнезий, какъвто е магнезиевия цитрат.

Ако всеки се стреми да слага на масата си поне 2 пъти в седмицата риба, поне основните количества омега 3 ще се набавят от нея. Все пак от огромно значение е да се запази мозъчната функция в перфектно състояние максимално дълго време.

По-рано учените установиха, че редовните диети с високо съдържание на мазнини свиват мозъка. Австралийски и китайски биолози установиха, че такава диета за дълго време допринася за натрупването на токсични протеини в мозъчните клетки на носителите на болестта на Алцхаймер.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com