Диетолозите посочиха храните, които могат да намалят риска от тромбози

8313
Диетолозите посочиха храните, които могат да намалят риска от тромбози
Снимка: iStock

Включвайки няколко плода и зеленчуци в диетата си, можете да се предпазите от опасни заболявания. Винаги пресните сезонни хранителни продукти са за предпочитане в менюто на всички.

Диетолозите са категорични в мението си по отношение на храни, които успешно могат да намалят риска от образуване на опасни кръвни съсиреци.

Изясниха причината за тромбозите след ваксиниране с AstraZeneca

Американски лекари са открили, че аденовирусът на шимпанзето и човешките аденовируси, които се използват като вектори във ваксините, мо...

За да предпазите тялото си от тези опасни кръвни съсиреци и съответно да намалите риска от инсулт и инфаркт, редовната употреба само на осем храни популярни ще помогне за преодоляване на проблема.

На първо място, чесънът ще помогне за предотвратяване на опасни последици. Попадайки в организма, той съдейства за нормализиране на кръвното налягане, като осигурява стабилно кръвообращение. Вторият полезен продукт са доматите. Те присъстват ежедневно на трапезата ни. Известно е, че съдържат огромно количество витамин С и ликопен, които в максимално кратки срокове могат да укрепят кръвоносната система.

Подправки като лют червен пипер, куркума, джинджифил и канела помагат за разреждане на кръвта и премахване на излишния холестерол от тялото. Това е особено ключов момент в борбата с кръвните съсиреци.

 Изглежда, че куркумата има огромни ползи за здравето на сърцето. Проучвания през последните десетилетия показват, че куркуминът може да модулира кръвната захар , холестерола и кръвното налягане . Всички тези ползи са идеални за противодействие на някои от проблемите, които възникват с естественото стареене.

Поради способността си да регулира толкова много важни аспекти на сърдечно-съдовата система, изследователите смятат, че куркумата може да бъде и един от най-добрите естествени разредители на кръвта. В тази статия ще прегледаме изследванията около способността на куркумин да предотвратява образуването на кръвни съсиреци и да служи като антикоагулант в тялото.

Храните, които разреждат по-добре кръвта от АСПИРИНА

Освен балансирания начин на живот, приемът на определени витамини е също толкова важен за сърдечното здраве. За поддържане на еластично...

Проучване показва, че куркуминът корелира с много от съвременните разредители на кръвта. Той значително инхибира генерирането на тромбин и FXa. Следователно тези открития предполагат, че куркумата може да притежава антикоагулантни действия.

Друго проучване тества антитромбоцитното действие на куркумата, за да научи повече за нейния потенциал за разреждане на кръвта. То даде подобни резултати, показващи, че куркуминът инхибира агрегацията на тромбоцитите. По този начин, в допълнение към антикоагулантните си действия, изглежда, че куркумата притежава и антитромбоцитни свойства.

По-нататъшни изследвания, разглеждащи лечебните свойства на куркумина, потвърждават същото по отношение на способността му да предотвратява образуването на кръвни съсиреци. В проби от човешка кръв, третирани с екстракт от куркума, се наблюдава забележимо инхибиране на производството на тромбоксан В2. Това заключение предполага, че куркумата може да е в състояние да инхибира агрегацията на тромбоцитите.

Ако търсите хапчета с куркума, винаги следете дали продуктът съдържа куркума и черен пипер (пиперин) едновременно. Най-известният проблем на куркумина е лошата абсорбция в кръвния поток. Пиперинът е подобрител на бионаличността, който решава този проблем и помага на тялото да използва добавката ефективно.

Екзотичният плод ананас също има свойството за разреждане на кръвта, същевременно веществата в него облекчават възпалението и то конкретно ролята е на протеолитичния ензим бромелаин.

Руски лекари: Магданоз, спанак и босилек увеличават риска от тромбози

Имунологът Андрей Продеус назова в ефира на руския Канал 1 продуктите, които увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци, предаде...

Друг хранителен продукт, който намалява риска от тромбоза, препоръчан от диетолозите, са червените боровинки. Те са пълни с антиоксиданти. Именно те са в състояние да премахнат токсичните вещества от тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com