Добавете тази храна към диетата за отслабване и ще постигнете отлични резултати

6843
Добавете тази храна към диетата за отслабване и ще постигнете отлични резултати
Снимка: iStock/Guliver

Нови изследвания показват, че добавянето на бадеми към нискокалорична диета може да помогне на хората да намалят кръвната захар и кръвното налягане, като същевременно спомагат за загуба на тегло.

Хората често избягват да ядат ядки поради високото им съдържание на калории и мазнини.

Ново проучване обаче установи, че хората, които са яли бадеми, са загубили също толкова тегло, колкото и тези, които не са яли.

Те също са имали подобрения в различни показатели на кардиометаболичното здраве.

Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, когато ядете бадеми

Експертите по хранене казват, че ядките като бадемите са засищащи и съдържат разнообразие от необходими хранителни вещества.

Когато се консумират като част от балансирана диета, те могат да помогнат при регулиране на теглото.

Проучването, за което се съобщава, че е най-голямото по рода си, установи, че хората, които ядат бадеми като част от калорийно ограничена диета, са загубили около 9,3% от телесното си тегло.

Те също са имали подобрения в различни мерки за кардиометаболично здраве, като кръвно налягане, кръвна захар и липиди.

Проучване на ефектите от яденето на бадеми по време на диета

За да се проучи как консумацията на бадеми влияе върху загубата на тегло, бяха наети 140 мъже и жени на възраст между 24 и 65 години. Всички участници са имали ИТМ (индекс на телесна маса) в границите на наднормено тегло или затлъстяване.

След това хората бяха разпределени на случаен принцип или към диета, обогатена с бадеми, или към диета без ядки. Диетата, обогатена с бадеми, осигурява 15% от дневните им калории като несолени, цели, естествени бадеми.

Хората от другата група са получили съответния брой калории под формата на богати на въглехидрати закуски като оризови бисквити или плодови зърнени блокчета.

През първите 12 седмици всички участници ядоха диета с намалено съдържание на калории. След това, през следващите 24 седмици, те ядоха диета за поддържане на теглото.

Участниците посетиха клиниката в началото на проучването, както и на 12- и 36-седмичните точки за оценка. При тези оценки изследователите проверяват дали хората са загубили или поддържат тегло в зависимост от това каква е била текущата цел.

Те също така разгледаli състава на тялото си, обиколката на талията и общия разход на енергия.

Освен това те взеха мерки за различни кардиометаболични показатели, като кръвно налягане, кръвни липиди, кръвна захар, инсулин, инсулинова резистентност, инсулинова чувствителност и функция на бета клетките на панкреаса. Резултатът за метаболитен синдром също беше определен.

След като анализирали данните, учените научили, че и двете групи са имали сходна загуба на тегло - около 7 килограма - както и подобрения в кардиометаболитното здраве.

Въпреки това, диетата, обогатена с бадеми, осигури по-големи подобрения в някои липопротеинови субфракции, включително малки LDL-P. Малкият LDL-P е свързан с най-голям риск за образуване на плаки, запушващи артериите, според авторите, така че подобряването на неговите нива може потенциално да доведе до намаляване на сърдечно-съдовия риск.

Как бадемите могат да ви помогнат при отслабване

Мазнините продължават да имат този негативен образ по отношение на холестерола и управлението на теглото, но мазнините са основни хранителни вещества, които трябва да бъдат част от всяка балансирана диета. Мононенаситените и полиненаситените мазнини, намиращи се в ядките, предпазват сърцето, като потенциално намаляват образуването на плака, което може да доведе до запушени артерии и повишаване на нашия добър HDL холестерол.

Нещо повече, ядките съдържат протеини и разнообразие от витамини и минерали, което ги прави „сила за нашето сърце и тяло“.

Освен това той отбеляза, че те могат да помогнат и при загуба на тегло, тъй като са засищащи и могат да ни помогнат да бъдем по-добре в контакт с нашите сигнали за глад и ситост. Те също могат да ни помогнат с регулирането на размера на порциите.

Как да включите яденето на ядки в плана си за здравословно хранене

Едно нещо, което трябва да имате предвид, са размерите на порциите.

Въпреки че ядките са питателни, те са и калорични. Важно е да имате предвид размера на порциите, за да избегнете прекомерния прием на калории. Тя каза, че препоръчителният размер на порция се равнява на около половин шепа ядки или това, което можете да държите в ръката си

Когато купувате ядки, изберете тези, които са безсолни или леко осолени, за да избегнете прекомерния прием на натрий. Освен това внимавайте с ароматизираните ядки, които може да съдържат добавени захари или нездравословни добавки.

Вие също ще искате да ядете разнообразие от различни ядки в допълнение към бадемите. Различните ядки предлагат различни вкусове и осигуряват различен набор от хранителни вещества.

Също така е добра идея да замените нездравословните закуски с ядки. Вместо да посягате към преработени закуски, изберете шепа ядки като задоволителна и питателна опция за закуска.

По колко бадеми на ден трябва да се ядат?

Има различни начини да се насладите на ядките. Поръсете нарязани ядки върху салати, кисело мляко или овесени ядки, за да добавите хрупкавост и вкус. Можете също да използвате смлени ядки като покритие за печено пиле или риба за здравословен привкус.

Хората често избягват да ядат ядки поради високото им съдържание на калории и мазнини. Ново проучване обаче установи, че хората, които са яли бадеми, са загубили също толкова тегло, колкото и тези, които не са яли.

Те също са имали подобрения в различни показатели на кардиометаболичното здраве.

Експертите по хранене казват, че ядките като бадемите са засищащи и съдържат разнообразие от необходими хранителни вещества. Когато се консумират като част от балансирана диета, те могат да помогнат при регулиране на теглото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com