Домашни хитринки, които свалят високата температура за минути

10536
Домашни хитринки, които свалят високата температура за минути
Снимка: iStock/Guliver

Нормалната телесна температура е 36,6 градуса по Целзий. Когато термометърът показва по-висока стойност, но не надвишава 38 градуса по Целзий, говорим за субфебрилно състояние. Температурата е сигнал на тялото ни, че протича възпалителен процес. Струва ли си веднага да посегнете към антипиретиците или е по-добре да изчакаме?

Как да преборим треската?

Температура над 38 градуса е треска. Тогава тялото ни се бори с вирусна, бактериална или гъбична инфекция. Треската може да съпътства грип, пневмония или артрит. Тя е защитен механизъм на организма, който подпомага имунната система в борбата ѝ срещу патогените. Бързото ѝ понижаване може да наруши отговора на имунната система, така че ако общото състояние на пациента го позволява, не трябва да се търси незабавно понижаване. Препоръчва се също така до стойност от 38 градуса да не се предприемат действия за понижаването ѝ.

4 стъпки, с които за минути ще свалите температурата

Студени компреси

Един от най-ефективните методи за понижаване на телесната температура, е поставянето на студени компреси на местата, където минават големи кръвоносни съдове. 
Накиснете кърпа в хладка вода и я поставете около корема, врата или областта на слабините. Този естествен метод ще понижи температурата, без да е необходимо да посягате към таблетки. 

При бебета или малки деца такива компреси трябва да се поставят на челото, прасците, слабините или под коленете.

Баня с хладка вода

Ваната в хладка вода също е ефективен метод при треска. Водата винаги трябва да е с 1 или 2 градуса по Целзий по-хладка от телесната температура. Никога не се къпете в студена вода, ако имате повишена температура, тъй като кръвоносните съдове могат внезапно да се свият, което в най-лошия случай може да доведе до спиране на сърцето. Къпането в малко по-студена вода от тази на тялото ни е безопасно и ефективно понижава температурата.

Инфузия от билки

Домашен лек за сваляне на температурата е да се пият настойки от билки: липов цвят, черен бъз, листа и плодове на малина.

Залейте билките с вряла вода и ги оставете да киснат 10 минути. След това изпийте сместа, за предпочитане докато е още топла. 
Изпотяването е естествен процес, когато имате треска. Потта има за цел да охлади тялото, затова билковите настойки подобряват този процес, доколкото е възможно. От решаващо значение обаче е редовно да се попълват течностите, за да не се стигне до дехидратация. По време на инфекция, придружена от треска, трябва да се пият минимум 2 литра хладки течности дневно.

Ставаме все по-студени – 36,6°C вече не е нормална температура

Стайна температура

Въпреки че усещането за студ съпътства треската, тялото не трябва да се прегрява. Помещението, в което се намирате, трябва да се проветрява редовно и температурата не трябва да е твърде висока. 
Болният трябва да е облечен в лека пижама или друга дреха и да е покрит само с един слой. Не се препоръчва допълнително мобилизиране на тялото за изпотяване чрез топли дрехи и многослойно покриване. 

Мед и чесън

Тези две съставки, които повечето имат вкъщи, се считат за естествени антибиотици. Те имат стимулиращо действие върху имунната система и загряващ ефект. Препоръчват се при треска, като се поднасят най-вече заедно с топло мляко. 
Добавете една смачкана скилидка чесън и една супена лъжица мед към млякото и го изпийте. Медът не трябва да се дава на дете под едногодишна възраст.

Лечение на треска

Когато домашните средства не помагат, могат да се използват антипиретици. Ако високата температура е устойчива на понижаване и общото състояние на болния е лошо, не отлагайте и отидете на лекар за помощ. 
Винаги е необходимо да се открие причината за треската. Ако тя се е появила при детето, трудно се контролира, детето има конвулсии, нарушения на съзнанието - отидете в най-близката болница възможно най-скоро или звъннете на 112.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com