Ставаме все по-студени – 36,6°C вече не е нормална температура

17516
Ставаме все по-студени – 36,6°C вече не е нормална температура
Снимка: iStock

Според медицински наблюдения през последните няколко десетилетия температурата на човешкото тяло се снижава. Защо е така, все още няма еднозначен отговор. Но наскоро учени от университета в Мичиган излязоха с изненадващо обяснение: виновни са микробите.

36,6 вече не е норма

Немският лекар Карл Вундерлих първи започва да измерва температурата на пациенти в средата на XIX век. В продължение на 15 години той събира информация за около 25 хиляди души. Получените данни лягат в основата на книгата "За температурата при заболявания: Ръководство по медицинска термометрия".

Вундерлих стига до извода, че нормалната телесна температура е 37°C градуса, ако термометърът е в устата, и 36,6°C, ако е под мишницата, а ученият приема 37,5°C за горен праг за здравия човек. Повече от век тези стойности са служили като медицински стандарт.

За първи път учени решават да проверят това едва през 1992 г. Американски учени, след като тестват 148 здрави доброволци на възраст от 18 до 40 години, установяват, че само при осем процента от тях температурата се поддържа на нивото, установено от Вундерлих. При останалите тя е по-ниска средно с 0,4 – 0,5 градуса, освен това се променя през деня – малко по-висока вечер, малко по-ниска сутрин.

През 2017 г. учени от Харвардското медицинско училище публикуват първите резултати от дългосрочни наблюдения. В изследването, продължило пет години, участват повече от 35 000 души. Общо авторите имат на разположение около 250 000 единични измервания. Средната температура при орално измерване е 36,6 градуса, под мишницата – 36,1. В същото време горната стойност остава същата – 37,5°C.

Бавно, но сигурно

За да разберат дали телесната температура наистина се променя с времето, учени от Станфордския университет обобщават данни от различни исторически източници от 1862 до 2017 г. – общо повече от 677 хиляди измервания.

След статистическа обработка се потвърждава низходящата тенденция. Изчисленията показват, че нормалната температура на човешкото тяло намалява с около 0,03 градуса на десетилетие.

Няма ясно обяснение за това. Смята се, че достъпността до храна, по-удобните условия на живот, развитието на хигиената и медицината са довели до отслабване на хроничните възпалителни процеси – затова и температурата е намаляла. Някои учени отдават „охлаждането“ на съвременния човек на общото забавяне на метаболизма или на други причини.

Чревният „термостат“

Но ново изследване на биолози от Мичиганския университет показва, че ключов фактор може да са чревните микроби.

Наблюдавайки пациенти, хоспитализирани със сепсис, авторите откриват, че съставът на тяхната микробиота варира значително в зависимост от температурата. С нейното повишаване рязко нараства броят на бактериите от групата Firmicutes. Те произвеждат важни вещества за растежа и здравето на тялото, а също така влияят на имунния отговор и метаболизма.

Последвалите тестове при мишки потвърдили тези изводи. Животните без тези бактерии имали по-ниска телесна температура в сравнение с обикновените мишки от контролната група. Интересното е, че нивата се изравнявали, когато гризачите от втората група започнали да получават антибиотици.

Не е изключено ефектът от „охлаждането“ на човешкото тяло да е свързан и с активното използване на антибактериални лекарства през последните няколко десетилетия.

Авторите смятат, че в бъдеще е възможно да се разработят методи за управление на температурата при лечението на сепсис, базирани на модификация на чревния микробиом. Това ще увеличи шансовете за оцеляване на тежко болни, когато температурата не може да се свали с лекарства.

Факт е, че при температура от 42 градуса по Целзий започва необратимо разграждане на белтъците в тялото. Когато този процес се разпространи в невроните на мозъка, смъртта е неизбежна. Снижаването на телесната температура под 35 градуса е не по-малко опасно – хипотермията нарушава жизнените процеси и може да доведе до гибел.

Учените все още не са предложили нов стандарт за нормална телесна температура. За точното ѝ определяне в мащаба на цялата човешка популация са необходими време и допълнителни изследвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com