Ежедневната употреба на МАРИХУАНА е свързана с рискове за сърцето

2721
Ежедневната употреба на МАРИХУАНА е свързана с рискове за сърцето
Снимка: iStock

Нови изследвания показват, че пушенето на трева далеч не е безвредно. Според изследователите вероятността от развитие на коронарна болест на сърцето при ежедневно употребяващите марихуана е с около една трета по-голяма в сравнение с хората, които никога не са употребявали този наркотик.

Проучване: В САЩ се увеличават рязко случаите на деца, яли лакомства с марихуана

Марихуаната става все по-широко достъпна и връзката ѝ със сърдечните заболявания е обезпокоителна, споделят авторите на проучване, в което се събират данни за здравето и навиците на 175 000 души и тяхната употреба на марихуана. За да увеличат шансовете, че резултатите им могат да определят дали марихуаната причинява увеличаване на риска от сърдечни заболявания, те използват генетичен подход, наречен Менделеева рандомизация, с данни от независима генетична група. 

След като взели предвид възрастта, пола и основните рискови фактори за сърдечни заболявания, изследователите установили, че вероятността употребяващите марихуана да имат сърдечни заболявания е с 34% по-голяма от тази на тези, които никога не са опитвали марихуана. Изследователите са установили, че употребата на канабис е свързана с по-високи нива на вид мазнини в кръвта, наречени триглицериди, и LDL холестерол, както и с по-висок индекс на телесна маса.

Амстердам забранява пушене на марихуана на публични места от средата на май

Други проучвания сочат, че THC (тетрахидроканабинол), съставката в марихуаната, която предизвиква психоактивни ефекти, действа върху рецептори, намиращи се в централната нервна система, както и в сърцето и кръвоносните съдове. Изследователите предполагат, че THC в кръвоносните съдове може да предизвика възпаление и натрупване на плака, което може да доведе до сърдечно заболяване. 

Изследователите предупреждават, че ефектът от марихуаната може да е още по-лош за хора, които вече имат сърдечни заболявания. "Има някои данни от наблюдения в миналото, които доста убедително показват, че марихуаната води до повишен риск от сърдечни пристъпи, но това е предимно при по-млади хора. Това, което бих казал, е, че лекарите могат да съветват пациентите със сърдечни заболявания, че тя вероятно няма положителен ефект, а може да има отрицателен ефект. Мисля, че точният ефект върху риска от инсулт и инфаркт все още не е известен."

Задържаха двама румънци, опитали се да внесат 40 кг марихуана

"Все още има много неизвестни за връзката между канабиса и сърдечните заболявания", казват експерти. Предложени са някои теории за това защо хроничната употреба на марихуана може да доведе до сърдечни заболявания, казват те.

"Възможно е това да е възпаление или повишаване на кръвното налягане или сърдечната честота, или струпване на тромбоцити, които могат да причинят съсирване, или други фактори в кръвта, или спазъм на артериите. Остава малко неясно, но мисля, че това мащабно проучване потвърждава, че хроничната употреба на марихуана може да бъде рисков фактор за коронарна болест на сърцето". 

Оклахома няма да легализира марихуаната за развлечение

Експертите са особено загрижен за младите хора, които смятат, че канабисът е безвреден. Но ефектите на марихуаната върху сърцето може да се проявят едва след години, казват те."Съществува голям потенциален риск за сърдечни заболявания, както и за проблеми с белите дробове и други телесни увреждания, ако се използва хронично. Ако не сме проактивни в подхода си, ще се окажем в подобна ситуация, в която се оказахме с тютюна, опитвайки се да разберем как да повишим осведомеността и образованието си за вредите, които канабисът може да причини, точно както правим с цигарите."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

5 основателни причини да консумирате ягоди

Никога не яжте тези храни заедно, ако искате да отслабнете

6 естествени метода да се заредите с енергия за лятото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com