Ето какво лекува лешникът – затова е задължителен през зимата

3322
Ето какво лекува лешникът – затова е задължителен през зимата
Снимка: istock

Подобно на всички ядки, лешниците се славят с ползите си за здравето, дължащи се на богатото съдържание на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Не пропускайте да добавите лешници към зимната си трапеза – като част от някоя вкусна млечна разядка или към полезна и пълноценна лешникова паста, за да се радвате на добро здраве.

Какво лекува лешникът – ползи от консумацията му

1.       Лешниците успешно се справят с възпалителните маркери, благодарение на високите дози здравословни мазнини, които съдържат. Едномесечен хранителен режим, при който 20% от дневните хранителни нужди се набавят от лешници, води до спад в нивата на С-реактивния протеин – маркер за възпалителни процеси в тялото. 

2.       Зимата е сезонът, през който поддържането на теглото е най-трудно – дълги нощи, сладки трапези, студено време, безкрайни празници – не е чудно, че се стига до наддаване на тегло именно през студените месеци от годината. За да избегнете нежеланото зимно напълняване, заменете едно хранене с шепа лешници. Консумацията на 60 грама лешници дневно в продължение на 3 месеца  помага за намаляване на възпалителните маркери при хора с наднормено тегло и затлъстяване и ви помага да поддържате килограмите си и дори да отслабнете.

Не е за вярване, но лешниците имат цели 6 ползи за нас

3.       Лешниците се грижат за здравето на сърцето и съдовете, помагат за намаляване на нивата на високия лош холестерол и триглицеридите в кръвта, като по този начин съдействат за поддържането на сърдечно-съдовото здраве. Доказано лешниците работят и за нормализиране на кръвното налягане.

4.       Зимното ни меню обикновено е бедно на антиоксиданти и това се оказва значим проблем да здравето. Добавянето на лешници към дневното меню добавя нужното количество антиоксиданти, гарантиращи доброто здраве. Най-значимите антиоксиданти в лешниците са фенолите, които редуцират нивата на лошия холестерол в кръвта, полезни са за здравето на сърцето и предпазват от някои онкологични заболявания. 

Кашу, бадеми, орехи, лешници, шам фъстък - ползи и вреди за организма

5.       Лешниците помагат и да съхраните красотата на кожата и косата си през мразовитата зима, благодарение на богатото съдържание на витамин Е и полезни мазнини във вкусните ядки. Зимата е особено неблагоприятен сезон за здравето на кожата, води до начупване на косъма, нездрав вид  на косата и т.н., поради което хапването на лешници, богати на ценния за красотата витамин Е, буквално ги съживява.

6.       Проучвания по темата какво лекува лешникът сочат, че консумацията на лешници води до намаляване на кръвната захар. Така лешниците се оказват полезна храна за диабетиците, която им помага да поддържат нивата на кръвната си захар в норма.

7.       Лешниците са източник на енергия, която така ни липсва през зимата. Те не само доставят енергия, но и повишават настроението. Кои би се отказал от вкусен антидепресант, пристигащ под формата на лешников крем? Така че, когато се питаме какво лекува лешникът е добре да обърнем внимание  и на състоянието на духа, а не само на тялото.

8.       Лешниците са бустер за имунната система. Консумацията им подпомага имунната система, която през зимата и в сезона на грипа се мъчи да се справи с множество патогени и вируси, поради което се нуждае от малко подкрепа. Богатите на витамин Е лешници стимулират имунната система и ѝ оказват подкрепа, като по този начин ядките се превръщат в една от най-полезните храни за зимата.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com