Не е за вярване, но лешниците имат цели 6 ползи за нас

10150
Не е за вярване, но лешниците имат цели 6 ползи за нас
Снимка: istock

Като едни от най-любимите и предпочитани ядки, лешниците имат своите вкусови и здравословни качества, заради които присъстват в редица домове. Може да ги хапнете сурови, печени, под формата на тахан или по друг начин. Те са чудесни за бърза следобедна закуска или като добавка към сутрешната ви закуска с мляко и плодове. Може да се добавят и в салати. Лешниците са богати на полезни вещества, минерали, протеини, мазнини. Заради това те са важни за нашето здраве.

Облекчават възпалението – лешниците имат свойството на намаляват възпалението заради съдържанието на полезни мазнини. Това е доказано с проучване, при което след месец консумация на лешници, възпалителните процеси в тялото на 21 участници намалели. Полезни за и при затлъстяване.

Ако страдате от тези заболявания, пийте ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ

Предполага се, че повечето от вас са чували за ябълковия оцет и ползите от него. Днес обаче съществуват толкова много съвети за здравет...

Регулират нивата на захарта в кръвта – освен лешници, за регулиране на кръвната захар може да хапвате орехи и бадеми. Това се случва благодарение на олеиновата киселина, която ядките съдържат. Ако приемате тази киселина често, тя намалява нивото на инсулина и кръвната захар.

Ценен източник на полезни елементи – в 20 лешника, което е около шепа, може да откриете витамини от група В, цинк, калий, фосфор, фибри, протеини, витамин Е, магнезий, мед, манган, чието количество да се доближава значително до препоръчителното за дневна доза. Освен това лешниците съдържат и омега-6 и омега-9 мастни киселини. Много причини, поради които да ги добавите към ежедневното си меню.

Ценен източник на антиоксиданти – те предпазват организма от оксидативния стрес, който води до отключване на рак, сърдечни проблеми и ускорява стареенето. Веществата в лешниците могат да намалят възпаленията, да подобрят сърдечната функция и да намалява нивата на лошия холестерол. Добре е за целта да ги хапвате сурови, защото полезните елементи се намират в люспите на лешниците.

Защитават сърцето – именно заради съдържанието на антиоксиданти, консумацията на лешници може да подобри значително здравето на сърцето. Ядките намаляват нивата на холестерола. Те влияят положително и върху кръвното налягане заради съдържанието на магнезий, калий, диетични фибри и мастни киселини.

Зехтинът и ползите му за здравето

Едно от най-старите масла, получени от плодовете на европейските маслини, е зехтинът. Използването на зехтин е много широко и се използ...

Достъпни целогодишно – лешници може да намерите по всяко време на годината и да ги включите в менюто си под най-различни форми. Разбира се, хубаво е да се хапват сурови, но когато ви омръзне този начин, можете да ги добавят към сладки и солени ястия. Печени също могат да се хапват и пак съдържат полезни елементи. Може да готвите и с брашно от лешници, което също е много полезно за консумиране. Лъжица лешников тахан пък ще ви снабди с дневната доза полезна вещества, от които се нуждае тялото ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com