Ето от кои храни се повишава рязко хемоглобина

20929
Ето от кои храни се повишава рязко хемоглобина
Снимка: iStock

Нормалното ниво на хемоглобина в кръвта е 120-160 g/l за възрастен. Състояние, при което хемоглобинът е под нормата, се нарича анемия. За да върнете показателите към нормалното и да избегнете развитието на анемия, е необходимо да промените диетата и да добавите към нея храни, богати на желязо.

Нисък хемоглобин: причини и симптоми

Намален хемоглобин често се наблюдава на фона на голяма загуба на кръв, небалансирана диета с ниско съдържание на желязо и други микроелементи, ниска киселинност на стомашно-чревния тракт, кръводаряване като донор повече от 4 пъти годишно.

Ниските нива на хемоглобина показват развитие на анемия. В този случай основните симптоми включват чести главоболия и замаяност, задух, бледа кожа, повишена умора, ниско кръвно налягане.

Какви храни повишават хемоглобина?

Хемоглобинът е желязосъдържащ протеин, следователно за неговия синтез са необходими продукти, съдържащи желязо и аминокиселини. Важно е да се разбере, че неконтролираното използване на продукти, съдържащи желязо, е по-скоро вредно, отколкото полезно за тялото.

За да повишите нивата на хемоглобина бързо, но безопасно, следвайте дневния си прием на желязо. За деца от една година до 18 години тя варира от 4 до 15 mg, за мъже - от 10 до 15 mg, за жени - 20 mg (по време на бременност - 30 mg).

Здравословни храни с високо съдържание на желязо

Какви храни повишават хемоглобина:

Нар.

Първото нещо, което отличава този продукт от останалите, е пълната усвояемост. Въпреки факта, че плодът съдържа само 1 mg желязо на 100 g, той се усвоява напълно от тялото, така че отговаря на въпроса как бързо да се повиши хемоглобинът в кръвта.

За повишаване на хемоглобина е достатъчно да ядете по един нар на ден в продължение на два месеца или да пиете 250 мл прясно изцеден сок от нар.

Черен и червен хайвер.

Това не са най-евтините продукти за повишаване нивата на хемоглобина у дома, но много полезни. Достатъчно е да ядете 2-3 сандвича с червен или черен хайвер на ден, за да повишите бързо работоспособността и да предотвратите по-нататъшното развитие на анемия.

Хайверът е полезен, защото за разлика от червеното месо или черния дроб не съдържа вреден холестерол. Червеният и черен натурален хайвер се усвоява от тялото на 92%, така че помага бързо да се отървете от главоболие, умора, задух и други признаци на анемия.

Сушени гъби.

Сморчките, лисичките, стридите, шампиньоните са само част от гъбите, богати на желязо. Например смръчкулите съдържат 12,5 g желязо на 100 g, така че често се консумират от вегетарианци и вегани. Те помагат да се избегне недостиг на желязо, ако в менюто не присъстват месо или животински продукти.

Ако не знаете как да увеличите хемоглобина в кръвта на възрастна жена или мъж, тогава добавете сухи гъби към диетата. Те се използват за приготвяне не просто на здравословни, но наистина вкусни супи, зърнени храни, яхнии и други ястия - вземете под внимание.

Лекар: Тази храна вдига най-бързо желязото в кръвта

Месо и вътрешности.

Ако попитате какви храни съдържат желязо за хемоглобин, най-честият отговор ще бъде червеното месо и черния дроб. Това е вярно, тъй като телешкият черен дроб съдържа 14 мг желязо на 100 г, свинският – около 12 г, пилешкият – 9 мг.

Водещо е телешкото месо, в което в 100 г се съдържат 3 мг желязо. По-нататък рейтингът продължава агнешко (2 mg), свинско (1,8 mg), пуешко (1,6 mg). От вътрешностите към диетата се добавя не само черният дроб, но и говеждият език (6 mg).

Риба и морски дарове.

Те съдържат хем (клетъчно) желязо, което лесно и бързо се усвоява от организма. Например, около 3 mg желязо на 100 g морска риба, следователно при анемия е полезно да включите в диетата розова сьомга, камбала, сом и други морски риби.

Що се отнася до каракуда, костур, щука и други речни риби, тя съдържа по-малко желязо - само 1 mg на 100 g. Но в морските дарове е много повече. Така например от 100 г миди могат да се набавят 6,7 мг желязо, от скариди – почти 2 мг, а от стриди – 5,7 мг.

Елда и овесени ядки.

Елдата и овесените ядки също са богати на желязо. И така, 100 г елда има 8,3 мг желязо, а 100 г овесени ядки - 4,5 мг. Но проблемът е, че това са показатели за сурови зърнени култури. Варената елда или овесена каша съдържат по-малко желязо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com