Еврика: как се отървах от гъбички по ноктите!

19265
Еврика: как се отървах от гъбички по ноктите!
Снимка: iStock

Микозата на ноктите, назовавана още онихомикоза, е възможно да се причини от най-различни гъбички. Среща се често при хора с неконтролиран диабет, които имат промени в кръвообращението или които редовно използват антибиотици.

Ето какво разказва д-р Марсела Лемуш. https://www.tuasaude.com/micose-de-unha/

Микозата на ноктите се лекува с противогъбичен лак за нокти или противогъбични перорални лекарства, които обаче трябва да са предписани от специалист-дерматолог, например итраконазол или флуконазол. Все пак, определени домашни средства за гъбички по ноктите, като бани за крака или естествени лосиони и кремове, също може да помагат в процеса на лечението.

Симптоми на гъбички по ноктите

Основните признаци и симптоми, показващи гъбички по ноктите, са следните. Белезникави или жълтеникави нокти. Увеличена дебелина на ноктите. По-непрозрачни, чупливи и чупливи нокти. Нокътят лесно се отделя от кожата. Деформации на ноктите. Промяна в текстурата на ноктите. Лоша миризма.

Как да се справим с гъбичките по ноктите?

При наличие на тези изменения е препоръчителна консултация с дерматолог, за да се огледат ноктите и да се постави диагноза. За целта дерматологът отрязва част от нокътя и изстъргва всичко под него, което бива изпратено в лабораторията с цел идентифициране на отговорната гъбичка. Установяването на наличните гъбички е необходимо с цел дерматологът да препоръча най-подходящото лечение.

Основни причини

Микозата на ноктите е възможно да бъде провокирана от най-различни гъбички и да възникне поради инфекция от Epidermophyton spp, Trichophyton rubrum, Microsporum spp,  Candida spp.

Въпреки че гъбичките по ноктите може да се случат на всеки, по-често те се развиват при индивиди с по-отслабена имунна система, също с неконтролиран диабет, които имат промени в кръвообращението и/или използват антибиотици дълго време.

При това, хората, които имат фамилна анамнеза за гъбички по ноктите, на възраст над 40 години и/или пренебрегващи добрите хигиенни навици, също могат да развият този вид инфекция по-лесно.

Лечение на гъбички по ноктите

Микозата на ноктите обикновено се лекува с противогъбични препарати под формата на таблетки, изписани от дерматолог.

Друг начин е включването на лазер в лечението. Той обикновено се използва при хронична микоза, появяваща се сравнително често. Тази технология премахва гъбичките от микоза с помощта на инфрачервени лъчи, излъчвани от лазерно устройство, затова е доста ефективна макар, че е по-скъп начин за лечение.

С тези домашни средства ще разберете как да се отървете от гъбички по ноктите

Колко трае лечението?

Обикновено лечението отнема доста време, защото гъбичките се отстраняват напълно едва когато нокътят израсне достатъчно дълго. По тази причина, ако се процедира правилно, излекуването обикновено настъпва около 6 месеца за микозата върху ноктите по ръцете и една година на краката.

Домашни опции за лечение на микоза

Домашното лечение за гъбички на ноктите обикновено използва нанасяне на 2 до 3 капки етерично карамфилово масло на засегнатия нокът най-малко два пъти дневно, понеже карамфилът има лечебни и противогъбични свойства. Но етеричните масла от риган или чаено дърво също отлично въздействат срещу този вид гъбички и затова също може да се използват.

При това, домашното лечение е нужно да прилага и определени предпазни мерки. Например: избягвайте тесните обувки. Предпочитайте памучни чорапи. Измивайте и подсушавайте краката си много добре, включително между пръстите. Винаги носете джапанки в басейни и обществени бани. Ползвайте собствени средства и инструменти за маникюр и педикюр; важно е да не ги споделяте с никого.

Тези предпазни мерки ускоряват лечението на микозата и препятстват ново инфектиране. Желателно е те да бъдат продължени, дори когато сте подложени на лечението, препоръчано от вашия лекар.

Внимание! Тази статия е само с информативен характер. За конкретни съвети и упътвания потърсете специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com