Голите охлюви унищожават реколтата ви, но има начин да ги прогоните

21002
Голите охлюви унищожават реколтата ви, но има начин да ги прогоните
Снимка: https://pixabay.com

Много от хората, които полагат грижа за градината си, ще знаят, че голите охлюви са едни от най – често срещаните вредители. Любимата им среда е тази, която е влажна, тъмна и хладна. Със сигурност няма да се покажат са сухо и горещо време, тъй като телата на голите охлюви съдържат предимно вода, а и в допълнение към това липсва черупка, което засилва опасността от изсушаване на меките им тъкани. Що се отнася до режима им на хранене, те излизат „на лов“ рано сутрин, когато има роса, и късно вечер, когато е прохладно и тъмно. Когато времето е сухо, се крият под камъни или в корите на дърветата например.

Хранят се разнообразно, но предпочитанията им клонят към нежните листа и разсад. Ето как голите охлюви могат да унищожат реколтата ви, още преди да сте събрали плодовете й. За това вижте няколко популярни начина за елиминирането на тези вредители:

Как да предотвратим появата на голите охлюви?

-  Най-добрата защита е превенцията. За да не се заселват точно в нашата градина, е нужно да премахнем всички неща, които  биха им служили за укритие и храна като например буйна и гъста растителност, растителни отпадъци, камъни, пръчки, клонки и други. Почвата трябва да бъде чиста и поддържана.

Голи охлюви унищожават градинските насаждения в Смолянско

През последните години в Смолянско градинските насаждения масово се унищожават от голи охлюви. Това е нов, нехарактерен вид за Смолянск...

-  Ако има места във вашата градина, които редовно задържат влага, те трябва периодично да бъдат отводнявани, тъй като както споменахме по-горе, влагата е изключително благоприятна среда за охлювите.

-  Най-общо казано грижата и поддръжката са основна част при предотвратяването на нежеланата им поява.

Какво да правим при нашествие от голи охлюви?

1. Някои градинари правят точно обратното на това, което сме описали по-горе. Те умишлено разпръскват камъни, саксии и дървени клони около почвата. Идеята е да се превърнат в жилища за вредителите и след това, вече събрани на едно място, те да бъдат елиминирани до един.

2. Вярно е, че солта ще навреди сериозно на охлювите, но същото важи и за растенията. За това избягвайте солта в почвата!

Направете чеснова отвара и изгонете ОХЛЮВИТЕ от градината си

Знаете ли, че охлювите и плужеците са в състояние да нанесат сериозни поражения на градинските зеленчуци и при това за отрицателно крат...

3. Доста популярен метод за справяне с тези вредители е бирата. Да, напълно безвредно и лесно достъпно. За целта вземете един буркан, заровете го в почвата, така че само отворената му част да е на около сантиметър от земята. Напълнете го с бира и оставете да пренощува. Според проучвания голите охлюви са силно привлечени към дрождите и най – вероятно попадайки в капана, на сутринта ще ги намерите удавени.

4. Лавандула, мащерка, розмарин. Едно чудесно решение за вашата градина. Може да засадите тези билки на местата, които смятате, че са най – уязвими от вредителите.

5. Копър, чесън, лук. Също действат отблъскващо на голите охлюви.

6. Ако отглеждате пернати животни, може от време на време на ги пускате в градината. Те с удоволствие ще ви помогнат във вашата мисия.

7. Миризмата на кафе също отблъсква вредителите.  След като изпиете сутрешното си кафе, може да посипете остатъците около уязвимите растения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com