Градинарството - най-добрият лек срещу стреса!

7163
Градинарството - най-добрият лек срещу стреса!
Снимка: iStock/Guliver

Градинарството е едно от най-приятните хобита за елиминиране на стреса. Да виждате как създавате нещо красиво със собствените ни ръце, може да ви накара да се гордеете със себе си и да повлияе положително на настроението ви. Освен това цветята има силата да зареждат своите собственици с положителна енергия. Ако имате двор с красива градина, прекрасно, ако обаче живеете в апартамент, може да си направите мини градинка на балкона или просто да отглеждате саксии у дома. Градинарството помага за много неща, някои от които ще споменем тук.

За по-високо самочувствие – то е препоръчително, ако имате ниска самооценка и самочувствие. Когато посеете и отгледате едно растение, вие имате усещането, че контролирате природата, че допринасяте за красотата в нея. Освен това създаването нещо красиво, което е уникално само по себе си. Определено ще се почувствате горди от себе си.

За по-здраво сърце – работата в градината предполага повече физическа активност. Оттук се насърчава сърдечната дейност и се контролират нивата на кръвното налягане. Работата в градината е като кардио тренировка.

За по-малко стрес – природата има силата да успокоява. Неслучайно се казва, че когато човек е напрегнат, трябва да се разходи сред природата. Когато сте заобиколени от растения, зеленчуци, плодове, почва и прекарвате време сред тях, вие ще бъдете много по-положително настроени към живота и много по-спокойни.

Градинарството е полезно за здравето

Поддържането на спретната градина може да спаси вашия живот. Поне така смятат изследователи от Университета в Харвард, които проведох...

За повече щастие – освен за намаляване на стреса, градинарството насърчава производството на хормона на щастието. Оттам се повишава настроението ви, променят се възгледите към по-положителни и чувството на радост се превръща във ваше постоянно състояние.

За повече витамин D – този витамин се получава от слънчевата светлина. Когато прекарвате повече време навън, в градината, събирате естествен витамин D. Страхотно съчетание за полезно с приятно.

За по-добра фигура – както вече споменахме, работата в градината е свързана с много физическа активност. От саденето и почистването от плевели на растенията през отглеждането на зеленчуци и плодове. Вършите различни дейности, натоварвате цялото тяло, а после и го захранвате с натурални продукти, които вие лично сте отгледали. Какво по-хубаво за поддържане на страхотна фигура – хранене с качествена и жива храна заедно с активна дейност.

Прекрасно е да имате градина, в която да прекарвате голяма част от времето си. Ако живеете в апартамент, посетете родното си село, ако имате такова и поработете в градината там. Ако не, вариант е да отглеждате и цветя у дома – пак е ефикасен метод за намаляване на стреса и повече щастието. Единствено физическата активност няма да бъде толкова голяма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво означава, ако се будите със световъртеж сутринта?

Какво да направите, ако имате възпалено гърло и сте загубили гласа си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com