Тайната на човешката пот – какви вещества и съединения съдържа?

11723
Тайната на човешката пот – какви вещества и съединения съдържа?
Снимка: iStock

Всички знаем, че хората се потят, когато им е горещо или когато са развълнувани, смутени. Много по-малко известен е фактът, че потта всъщност носи определени емоционални послания.

С други думи, заедно с потта от човешкото тяло се отделят и някои други вещества. Но какви са тези вещества и до какъв ефект - положителен или отрицателен - води загубата им?

Какво не знаем за потта?

Нашата пот съдържа определени вещества, които не бихме искали да загубим. Вземете например хлорните съединения, т.е. хлориди.

Тези компоненти - хлорни атоми, които често се комбинират с натриеви атоми, което води до (трапезна) сол - са важни за поддържане на киселинно-алкалния баланс, регулиране на движението на течности в клетките и междуклетъчното пространство, както и за предаване на импулси по нервните влакна.

Когато някои от тези съединения напуснат тялото чрез пот, това е нормално, но в някои случаи тялото може да загуби твърде много хлорид.

За какво е признак постоянното изпотяване на дланите

Например, представете си, че работите няколко часа в жегата. Повечето от нас знаят, че трябва да пием вода, за да поддържаме необходимото ниво на течности в тялото. Но ако се потите твърде много и пиете твърде много вода, ще развиете симптоми на водно отравяне.

При такива условия тялото просто не е в състояние бързо да възстанови количеството хлориди, които напускат тялото с потта.

Потта също така съдържа урея, веществото, което дава името на урината. Поне една оценка е, че между 0,24 и 1,12 милиграма от това вещество се разтваря във всеки кубичен сантиметър пот.

Може да изглежда, че това не е толкова много, но като се има предвид, че от човешкото тяло ежедневно се отделят от 600 до 700 кубически сантиметра пот, се оказва, че до 7% от уреята, от която се нуждае, се отделя от тялото с нея ежедневно .

Човешката пот съдържа също амоняк, протеини, захари, калиева и бикарбонатна сол (сода). Да не говорим за метални микроелементи – като цинк, мед, желязо, никел, кадмий, олово и дори малко манган.

За много от тези метали изпотяването е важен механизъм за отстраняването им от тялото.

Нощното изпотяване е симптом за смъртоносно заболяване

Изпарителни клапани

Потта излиза от човешкото тяло чрез два вида жлези. Апокринните жлези се намират в подмишниците, ноздрите, зърната, ушите и някои части на гениталиите.

В тялото има много повече екринни потни жлези, милиони от които са разположени почти по цялата повърхност на човешкото тяло – навсякъде с изключение на устните и гениталиите.

Когато тялото и кожата станат твърде горещи, топлинните рецептори изпращат съобщение до мозъка, което определя колко горещо е. В мозъка хипоталамусът – малък клъстер от клетки, който контролира глада, жаждата, съня и телесната температура – ​​изпраща отговорно съобщение до апокринните и екринните жлези, като им сигнализира да започнат да изпомпват потта.

Има и трети вид потни жлези, които са открити през 1987г. Те се намират на същите места като апокринните потни жлези, но тъй като изследователите не са успели да ги класифицират, като апокринни или еккринни, те са наречени апокринни потни жлези.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com