Има ли опасност от яденето на твърде много протеини?

6157
Има ли опасност от яденето на твърде много протеини?
Снимка: iStock

Протеинът - един от трите макронутриента заедно с въглехидратите и мазнините - е от съществено значение за човешкото здраве.

В тялото съществуват много видове протеини. Те участват в критични телесни процеси, включително транспорт на кислород, имунна функция, предаване на нервни импулси и растеж.

Диетите с високо съдържание на протеини са свързани с редица ползи за здравето, включително подобрения в състава на тялото и намалени нива на кръвната захар.

Има ли ползи от диетите с високо съдържание на протеини

Диетите с високо съдържание на протеини се свързват с редица ползи за здравето.

Например диетите с по-високо съдържание на протеини увеличават чувството за ситост, намаляват глада и увеличават разхода на енергия в покой, като всичко това може да насърчи загубата на тегло.

Проучванията показват, че диетите с високо съдържание на протеини насърчават загуба на тегло и подобряват състава на тялото в много популации.

Едно висококачествено проучване включва 54 жени с наднормено тегло или затлъстяване, които спортуват и консумират или диета с високо съдържание на протеини, или нискокалорична диета с високо съдържание на въглехидрати в продължение на 14 седмици.

Жените, които следваха диета с високо съдържание на протеини, загубиха значително повече тегло и телесни мазнини, отколкото жените, следващи диета с ниско съдържание на калории и високо съдържание на въглехидрати.

Диетите с високо съдържание на протеини също могат да помогнат за подобряване на състава на тялото чрез увеличаване на мускулната маса. Проучванията показват това при различни популации, включително тренирани спортисти и възрастни хора.

В допълнение към подобряването на телесния състав и вероятно увеличаването на загубата на мазнини, диетите с високо съдържание на протеини могат да повишат контрола на кръвната захар, да намалят нивата на мазнини в кръвта и да увеличат костната плътност при по-възрастни хора.

Вредни ли са диетите с високо съдържание на протеини

Има известни опасения относно безопасността на диетите с високо съдържание на протеини, включително тяхното въздействие върху здравето на бъбреците, сърцето и костите.

Здраве на бъбреците

Често срещано погрешно схващане за диетите с високо съдържание на протеини е, че те са вредни за здравето на бъбреците.

Изследванията показват, че въпреки че диетите с високо съдържание на протеини увеличават натоварването на бъбреците, те не влияят отрицателно на хората със здрава бъбречна функция.

Всъщност едно проучване разглежда приема на протеини и бъбречната функция при 48 обучени мъже и жени.

Консумирането на диета, съдържаща 1,5 грама протеин на килограм (3,4 грама на кг) в продължение на 8 седмици в комбинация с тренировка за съпротива, не е довело участниците до неблагоприятни последици за здравето

Въпреки че диетите с високо съдържание на протеини може да са безопасни за хора с нормална бъбречна функция, хората с намалена бъбречна функция трябва да ги избягват. Високият хранителен протеин може да ускори намаляването на бъбречната функция при тази популация.

Защо протеинът е по-важен, отколкото си мислите и пет често срещани мита за него

Бъбреците филтрират и отстраняват отпадъчните продукти от протеиновия метаболизъм от тялото. При тези с намалена бъбречна функция диетата с високо съдържание на протеини може да доведе до увреждане на бъбреците и натрупване на токсични вещества.

Изследванията показват, че хората с бъбречно заболяване се възползват от диети с ограничен прием на протеини, тъй като те забавят скоростта, с която бъбречната функция намалява.

Сърдечно заболяване

Някои хора се страхуват, че диета с високо съдържание на протеини може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Изследванията обаче показват, че диетите с по-високо съдържание на протеини обикновено не увреждат здравето на сърцето.

Например, проучване, което включва 12 066 възрастни, не открива връзка между приема на животински или растителен протеин и повишен риск от сърдечни заболявания.

Важно е да се отбележи, че някои проучвания предполагат, че диетите с по-високо съдържание на протеини и по-малко въглехидрати могат да увеличат рисковите фактори за сърдечни заболявания при определени популации, включително корейски мъже.

Изследователите също твърдят, че прекомерният прием на протеини може да ускори атеросклерозата или натрупването на плака в артериите.

Учените трябва да проведат по-добре проектирани проучвания, за да проучат ефектите на различни диетични източници на протеини и съотношения на макронутриенти върху здравето на сърцето.

Здраве на костите

По-стари проучвания повдигнаха опасения, че диетите с високо съдържание на протеини могат да доведат до ниска минерална плътност на костите. По-нови проучвания обаче показват, че диетите с по-високо съдържание на протеини могат да бъдат полезни за здравето на костите.

Протеинът е от съществено значение за здравето на костите, заедно с други хранителни вещества, включително калций и витамин D. Всъщност над една трета от костната маса е съставена от протеини.

Трябва ли да следвате диета с високо съдържание на протеини

Протеинът е от съществено значение за вашето здраве и диетите с високо съдържание на протеини са свързани с определени ползи за здравето. Това обаче не означава, че спазването на диета с много високо съдържание на протеини е правилният избор за вас.

Имайте предвид, че цялостното качество и хранителна плътност на вашата диета е това, което има най-голямо значение, когато става дума за промоция на здравето и превенция на заболявания. Точният макроелементен състав на вашата диета е по-малко важен.

Както бе споменато по-горе, вашите нужди от протеин зависят от много фактори, включително вашето телесно тегло, възраст, цели за състава на тялото, цялостно здраве и ниво на активност.

Други обаче може да се нуждаят от повече. Тези хора включват спортисти, хора с физически трудна работа, бременни и кърмещи хора и хора с определени здравословни проблеми.

Ако се интересувате да научите повече за диетите с високо съдържание на протеини или не сте сигурни колко протеини трябва да приемате на ден, говорете с вашия доставчик на здравни услуги за това. Те могат да помогнат за разработването на диетичен модел, който работи най-добре за вашите нужди.

Ето кой е най-уникалният растителен протеин

Диетите с високо съдържание на протеини са свързани с редица ползи за здравето. Те са популярни за насърчаване на загуба на тегло, изграждане на мускулна маса и др.

Някои хора може да се притесняват, че диетите с високо съдържание на протеини могат да навредят на здравето им. Изследванията обаче показват, че диетите с високо съдържание на протеини са относително безопасни и не са свързани със сериозни странични ефекти при повечето здрави хора.

Ако обмисляте да увеличите приема на протеини или да следвате диета с високо съдържание на протеини, помислете за работа с квалифициран доставчик на здравни услуги като регистриран диетолог.

Те могат да ви помогнат да гарантирате, че диетата ви е пълноценна и отговаря на вашите нужди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com