Инфрачервено отопление – същност, характеристики, предимства

14274
Инфрачервено отопление – същност, характеристики, предимства
Снимка: OpenClipart-Vectors/Pixabay

Инфрачервените лъчи са познати от зараждането на света. Те се прилагат в редица области от човешкия живот – астрономия, фотография, козметични и масажни процедури, грижа за здравето, пренос на данни между компютри, мобилни апарати и други, отопление. Изборът на инфрачервено отопление е оправдано, икономично, природосъобразно и отлично решение, тъй като се отличава с редица предимства.

Същност на инфрачервеното отопление

Този тип отопление използва затоплящото действие на инфрачервените вълни. Затоплянето се случва чрез къси, средни и дълги инфрачервени вълни. Те съумяват да преминат без проблем дори през вакуумна, силно запрашена или задимена среда и да загреят обектите. В отоплението инфрачервените вълни се използват благодарение на силно изразеното им затоплящо действие. Този вид отопление осигурява естествена и здравословна топлина, тъй като наподобява начина, по който слънцето топли.

Характеристики и предимства на инфрачервеното отопление

Подготвят германците как да оцеляват без ток (ВИДЕО)

На фона на рекордното повишаване на цените на газа в Европа Германската федерална служба за защита на населението при бедствии (BBK) ра...

Идеално е за дома, вилата, офиса, склада, градината. Уместно е за употреба на закрито и открито. Предимствата му са следните:

  1. Поддържа влажността на въздуха, не го изсушава прекомерно, като по този начин предпазва лигавицата на носа – естествена бариера срещу вирусни и бактериални инфекции. Това е особено важно в сезона на грипа.
  2. Затопля равномерно. Липсва онова пренасяне на топлия въздух от пода към тавана, което води до зачервени бузки и студени крака.
  3. Може да бъде монтирано навсякъде. Възможен е монтаж на тавана или като подово отопление. По този начин в помещението липсват видими отоплителни уреди. Съществуват и стенни инфрачервени отоплителни панели.
  4. Подходящо е за закрити помещения и на открито. Инфрачервените лъчи не затоплят въздуха, а предметите и хората, което позволява този тип отопление да се използва и на открито, където уреди, затоплящи въздухът, са неудачни и неефективни.
  5. Инфрачервеното отопление е високоефективно, редуцира месечните сметки за ток. Може да спести значителен процент от изразходваната месечно електроенергия, ако е монтирано от специалисти. Те съумяват най-добре да преценят подходящия уред според типа на помещението, площта, мястото на инсталирането, височината на тавана в помещението, вида на настилка в помещението и др. Всички те са от съществено значение, за да се възползвате максимално от ефективността на инфрачервеното отопление и да минимизирате значително сметката за електрическа енергия.
  6. Практично е и съумява икономично да отопли помещения с всякакви размери.
  7. Инфрачервеното отопление не отделя вредни ултравиолетови лъчи и не създава шум.
  8. Затопляйки не въздуха, а стените на помещението, този тип отопление ги изсушава, предпазва от влага и по този начин е ефективно средство против влагата и образуването на плесен и мухъл. Особено подходящо е за помещения, които са предразположени към този проблем.
  9.  Не изисква разходи за поддръжка, рядко се нуждае от ремонт.
  10. Екологично решение е. Не отделя вредни емисии, напълно безопасно за околната среда решение е.

Като недостатъци може да посочим невъзможността да се стоплим мигновено след включване на отоплението и бързото изстиване след изключването му. Не запазва добре топлината в помещението. Недостатък е и фактът, че включеният уред нагрява силно намиращите се в непосредствена близост до него предмети и може да ги повреди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com