Как бирата влияе върху контрола на холестерола?

59358
Как бирата влияе върху контрола на холестерола?
Снимка: iStock

За щастие бирата сама по себе си не съдържа естествен холестерол. Така че това е повод за празнуване, нали? Не толкова бързо.

Как бирата влияе на холестерола

По-голямата част от холестерола се произвежда в тялото ви, а останалата част идва от вашата диета.

Когато вашият лекар говори за вашия холестерол, той всъщност говори за два вида холестерол - HDL и LDL - заедно с триглицеридите, които са вид мазнини. Когато говорим за общ холестерол, това е комбинация от HDL и LDL холестерол плюс триглицериди.

Докато студената напитка може да повдигне настроението ви, бирата повишава нивата на триглицеридите. Това е така, защото бирата съдържа въглехидрати и алкохол, две вещества, които бързо повишават триглицеридите. А хората, които са по-чувствителни към ефектите на бирата, могат да изпитат дори по-високи нива на триглицериди.

Тъй като триглицеридите са част от общия холестерол, това означава, че ако вашите триглицериди се повишат, общият ви холестерол също се увеличава. В идеалния случай нивото на триглицеридите трябва да е под 150 милиграма на децилитър (mg/dL).

Тези пържоли с бира ще опиянят и най-големия гастроном

Бирата съдържа стероли, свързващи холестерола

Бирата отдавна е наричана „течен хляб“, защото обикновено съдържа ечемичен малц, мая и хмел.

Всички тези вещества съдържат фитостероли, които са растителни съединения, които се свързват с холестерола и помагат за извеждането му от тялото ви. Някои фитостероли, известни също като растителни стероли, се добавят към храни и напитки и се продават като храни, намаляващи холестерола.

И така, ако бирата естествено съдържа тези стероли, може ли бирата да понижи холестерола ви? За съжаление не.

Стеролите, намиращи се във вашата средна бира – ситостерол или ергостерол – са на толкова ниски нива, че дори една пълнозърнеста бира съдържа твърде малко от тях, за да окаже голямо влияние върху намаляването на холестерола.

Някои изследвания върху мишки обаче показват, че умерената консумация на бира може да намали както холестерола в черния дроб, така и холестеролните отлагания в аортата (най-голямата артерия в тялото).

Изследователите в това проучване отбелязват, че някои неидентифицирани компоненти в бирата могат да променят начина, по който се метаболизират липопротеините и да намалят риска от сърдечни заболявания. Но какви са тези компоненти и как работят не е напълно разбрано.

Виното по-добър вариант ли е

Всички сме чували новината, че чаша червено вино на ден може да е полезна за вас, но изследванията показват, че други форми на алкохол също могат да бъдат полезни.

Червеното вино е обстойно изследвано. В умерени количества е доказано, че намалява рака, сърдечните заболявания, депресията, деменцията и диабет тип 2. Доказано е също, че умереният прием на бира намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Въпреки че бирата съдържа някои антиоксиданти като червеното вино, специфичните антиоксиданти, открити в ечемика и хмела, са различни от тези, открити във виненото грозде. Все още не е ясно дали бирените антиоксиданти предлагат същите ползи като тези в червеното вино, въпреки че предварителните изследвания са обещаващи.

Като цяло обаче това колко често и колко пиете - а не какво пиете - наистина изглежда влияе на сърцето ви.

Едно голямо проучване показа, че мъжете, които пият умерено (две напитки на ден), са с 30 до 35 процента по-малко вероятно да получат сърдечен удар в сравнение с хората, които изобщо не пият. (Умереното пиене за жените се счита за едно питие на ден.)

И мъжете, които пият всеки ден, са имали по-нисък риск в сравнение с тези, които пият само веднъж или два пъти седмично. Това включва мъже, които пият вино, спиртни напитки и, разбира се, бира.

Пиенето на бира в умерени количества може да има някои ползи за здравето на сърцето ви. Но това може да не се отнася за вашия холестерол, тъй като пиенето на бира може да повиши нивата на триглицеридите ви.

Полезна ли е бирата за бъбреците? Митове и истина

Освен това е важно да се отбележи, че редовната консумация на големи количества алкохол всъщност може да отслаби сърцето ви с течение на времето, както и да доведе до неактивен начин на живот, затлъстяване и алкохолизъм. Всички те могат да създадат здравословни проблеми, които значително ще надхвърлят всяка допълнителна полза.

За да разберете дали пиенето на бира или друг вид алкохолна напитка е безопасно за вас, говорете с вашия лекар.

И имайте предвид, че ако наистина искате да подобрите нивата на холестерола си, редовните упражнения и спазването на диета с ниско съдържание на прости захари и алкохол са доказани начини да направите точно това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com