Как да не вдигате кръвно от притеснение?

5613
Как да не вдигате кръвно от притеснение?
Снимка: iStock

Как да не вдигате кръвно от притеснение?

Няколко прости стъпки могат да ви помогнат да се успокоите. Контролирайте дишането си. Когато човек е притеснен, той започва да диша по-бързо и по-често. В резултат на това се нарушава балансът между концентрацията на кислород и въглероден диоксид в организма.

За да го възстановите, се препоръчва да направите вдишването по-кратко, а издишването - по-дълго. За да започнете, поемете дълбоко въздух и издишайте. Вдишайте за 4 броя и задръжте дъха си за 3 секунди. Издишайте бавно, като броите до 6. Повторете няколко пъти, като постепенно удължавате издишването, докато достигнете 8 броения.

Учени: Този дефицит е причината за високо кръвно

Може би за някои ще изглежда странно, че контролираното дишане, което води до повишаване на концентрацията на CO2, може да допринесе за потискане на тревожността. Но за тялото повишаването на нивото на въглеродния диоксид в кръвта е сигнал за стимулиране на процесите на газообмен. Поради това хемоглобинът по-активно дава кислород на клетките, които започват да го абсорбират по-добре. В допълнение, издишването допринася за инхибирането на нервната система.

Простите монотонни действия по време на тревожност имат успокояващ ефект върху възбудената нервна система. Изберете нещо по ваш вкус. Това може да бъде плетене, рисуване по номера, миене на чинии, ходене, подреждане на нещата на работния плот, в килера или на рафта.

Слушайте успокояваща музика. Основното е, че музиката не трябва да бъде твърде агресивна. В противен случай може да има обратен ефект и да въздейства възбуждащо на нервната система.

Кое е най-опасното високо кръвно?

Опитайте се да изключите лошите мисли. Ако са възникнали по много конкретна причина, например от гледане на телевизия или разговор с приятел, по-добре е да го спрете веднага. Не позволявайте на неспокойните мисли да се въртят безкрайно в главата ви. Вземете увлекателна книга, пуснете интересен филм или забавно видео. При такива условия хормоните на стреса ще спрат да се освобождават в кръвта и ще се разпаднат, а нивата на серотонин ще могат да се възстановят.

Всичко това помага при безпокойство в конкретна ситуация. Въпреки това, за да се реши проблемът по-радикално, е необходимо да се подходи към него комплексно. Трябва да поработите върху негативните си нагласи и начин на живот. Приемът на успокоителни и хранителни добавки също може да помогне за облекчаване на напрежението и подобряване на функционирането на нервната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com