Как да определим дали сме с наднормено тегло?

1439
Как да определим дали сме с наднормено тегло?
Снимка: Vidmir Raic / Pixabay

Определянето на наднорменото тегло не се свежда само до поставяне на кантара, а изисква цялостна оценка на различни фактори, които допринасят за цялостното ни здраве. Ето едно ръководство, което ще ви помогне да определите дали имате наднормено тегло:

Индекс на телесната маса (ИТМ)

ИТМ е често използван инструмент за определяне на това дали дадено лице е с наднормено или поднормено тегло въз основа на неговия ръст и тегло. Важно е обаче да се отбележи, че ИТМ не взема предвид мускулната маса или състава на тялото. Високият ИТМ може да означава, че сте с наднормено тегло, но не дава цялостна представа.

Обиколка на талията

Измерването на обиколката на талията ви може да предостави ценна информация за вашето здраве. Мазнините, натрупани около талията, известни като висцерални мазнини, са свързани с различни здравословни проблеми като сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Обикновено обиколка на талията, по-голяма от 35 инча за жените и 40 инча за мъжете, може да означава наднормено тегло или затлъстяване.

Стрес, наднормено тегло и надбъбречни жлези - връзката между тях и как да се реши проблемът

Състав на тялото

Оценката на състава на тялото ви помага да се разграничат мускулите от мазнините. Високите нива на телесни мазнини, дори и при нормален ИТМ, могат да ви определят като човек с наднормено тегло. Техники като двуенергийна рентгенова абсорбциометрия (DEXA) или биоелектрическа импедансна везна могат да дадат представа за състава на тялото ви.

Здравни маркери

Редовните прегледи при медицински специалисти са от решаващо значение. Те могат да измерват фактори като кръвно налягане, нива на холестерола, нива на кръвната захар и други биомаркери. Ако тези показатели са постоянно високи, това може да е сигнал за наднормено тегло, което допринася за рискове за здравето.

Физическа форма

Общото ви физическо състояние играе роля при определянето на това дали имате наднормено тегло. Ако трудно се справяте с физическите дейности, лесно се изморявате или изпитвате болки в ставите, това може да е знак за наднормено тегло, което влияе на подвижността и общата ви физическа форма.

Навици на живот

Оценката на ежедневните ви навици е от съществено значение. Заседналият начин на живот, съчетан с неправилен избор на хранителен режим, може да доведе до увеличаване на теглото. Обмислете хранителните си навици, качеството на диетата си и нивото на физическа активност.

До какво води наднорменото тегло?

Самоанализ

Важно е как се чувствате в тялото си. Чувствате ли се комфортно, енергично и уверено? Или изпитвате дискомфорт, умора и понижено самочувствие поради теглото си? Личното ви възприятие може да ви даде ценна информация.

Консултиране на специалисти

Когато се съмнявате, потърсете съвет от медицински специалисти. Лекар, регистриран диетолог или фитнес експерт може да ви помогне да оцените точно състоянието на теглото си и да ви насочи към по-здравословен начин на живот.

Не забравяйте, че теглото е само един от аспектите на цялостното здраве. Стремежът към балансиран, активен начин на живот и информиран избор на хранителен режим е по-важен от това да се впишете в определена категория тегло. В крайна сметка цялостният подход, който отчита различни показатели, ще даде по-ясна представа дали имате наднормено тегло и дали то влияе на благосъстоянието ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com