До какво води наднорменото тегло?

4503
До какво води наднорменото тегло?
Снимка: iStock/Guliver

Наднорменото тегло и затлъстяването са едни от най-големите проблеми в света. Статистиката на Световната здравна организация е тревожна. За по-малко от 50 години броят на случаите на затлъстяване се е утроил в световен мащаб.

Други също толкова неприятни статистически данни за наднорменото тегло и затлъстяването са открити и сред децата и юношите. Преди четири години 340 милиона от тях са били регистрирани по света като такива с наднормено тегло или затлъстяване, което представлява около 18% от световното население в тази възрастова група. Твърди се, че наддаването на тегло е много по-лесно, отколкото отслабването. В днешната статия ще ви покажем основните причини, поради които напълняваме, както и ще поговорим за някои основни съвети и трикове как да свалите излишните килограми.

5-те напитки, които ще ви спасят от затлъстяване

Защо напълняваме?

Характеристики на наднорменото тегло и затлъстяването

Наднорменото тегло може просто да се определи като етап преди затлъстяването. Това е теглото, което се изчислява като по-голямо от „стандартното“ по отношение на височината. Затлъстяването е по-висока степен на наднормено тегло и се определя като необичайно или прекомерно натрупване на мазнини, което може да влоши здравето ни. Затлъстяването е по-сложен здравен проблем и едновременно хронично заболяване, което е рисков фактор за диабет, високо кръвно налягане, но също и сърдечно-съдови заболявания и камъни в жлъчката.

Наднорменото тегло и затлъстяването могат да повишат риска от определени здравословни проблеми и могат да бъдат свързани с определени социални и психологически проблеми. Хората със затлъстяване могат да страдат от депресия, ниско самочувствие, но също така понякога имат здравословни проблеми. Най-сериозните рискове за здравето, свързани с наднорменото тегло, особено затлъстяването, са по-специално:

  • диабет тип 2
  • високо кръвно налягане
  • коронарна болест на сърцето (причинена от намаляване или пълно спиране на доставката на кислород и хранителни вещества към сърдечния мускул)
  • висок LDL холестерол, нисък HDL холестерол или високи триглицериди
  • заболяване на жлъчния мехур
  • остеоартрит
  • сънна апнея (нарушение на съня, когато дишането ви спира редовно)

Световната здравна организация препоръчва използването на индекса на телесна маса (ИТМ) за класифициране на наднорменото тегло и затлъстяването.

За да спрете със затлъстяването - прочетете това, ще ви помогне

Какво е ИТМ?

Индексът на телесна маса е метод за определяне на здравния риск от затлъстяване, като се вземат предвид теглото и височината на човек. Това е непряка форма на измерване на мазнините и един от начините, по които можете да проверите и изчислите дали теглото ви е правилно. Резултатът от измерването е число, което ще ви постави в една от категориите ИТМ в зависимост от вашето тегло.

Интересното е, че средните стойности на ИТМ са различни за различните раси и държави. Азиатците имат различни средни стойности на ИТМ от европейците. Докато например в повечето африкански страни тази средна стойност е между 20 и 22,9, в повечето европейски страни тя е между 25 и 26,9, което вече е обща степен на наднормено тегло. ИТМ се отнася за средния възрастен и не се отнася за деца, юноши под 18 години, бременни жени и спортисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com