Стрес, наднормено тегло и надбъбречни жлези - връзката между тях и как да се реши проблемът

6094
Стрес, наднормено тегло и надбъбречни жлези - връзката между тях и как да се реши проблемът
Снимка: iStock/Guliver

Комбинация от три хормона предизвиква стреса – адреналин, норепинефрин и кортизол. Още при първите признаци на опасност надбъбречните ни жлези започват с всички сили да ги произвеждат. Целта на тези хормони е да включват всички сили на тялото, за да се измъкне или да се пребори с опасността.

Кортизолът задейства самата реакция и поема контрола върху метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, регулира кръвното налягане и нивата на захарта и цикъла сън-събуждане. Това е необходимо, за да се получи енергия за активни действия.

Адреналинът е отговорен за предаването на нервните импулси до почти всички клетки на нашето тяло. Той ускорява сърдечния ритъм, повишава кръвното налягане, увеличава притока на въздух в белите дробове и нивата на кръвната захар. Повишаване на нивата на глюкоза, активно снабдяване с кислород и ускорен сърдечен ритъм са необходими за засилено хранене на тялото и осигуряване на тези много активни действия. Зениците се разширяват, за да виждат по-добре, мускулите се пълнят с кръв, за да тичат или да се бият и т.н. Отново обърнете внимание на повишаването на нивата на глюкозата.

Може ли да се вдигне температура от стрес?

Норепинефринът засилва паметта, вниманието и ученето по време на стрес. Той свива кръвоносните съдове, засяга мускулите на бронхите и червата, активира работата на мозъка – включително инхибира центровете за сън, за да бъдем постоянно нащрек! Освен това намалява чувствителността към болка и стимулира двигателната активност.

Откъде идва излишното тегло?

Хората по време на стрес започват да ядат много заради действието на кортизола и в по-малка степен на адреналина и норепинефрина. Стресовата реакция на тялото предполага активни действия и за тях е необходима енергия, която се осигурява от храната, от глюкозата, по-точно първият процес неизбежно води до втория.

Кортизолът повишава апетита, така че повече хранителни вещества да постъпват в тялото. Най-добрият и лесен начин за получаване на енергия е от глюкозата – тя се преработва бързо, така че при стрес често има жажда за прости въглехидрати (например сладко).

При продължителен стрес се получава кумулативен ефект – продължаваме да се храним, въпреки че не изразходваме енергия. Ето как стресът води до наддаване на тегло.

Усетите ли това по тялото си значи сте изложение на прекомерен стрес

Допълнителни проблеми

Повишената продукция на кортизол за дълго време предизвиква повишена тревожност, вместо енергия се появява депресивно състояние, започват главоболие, проблеми с паметта и концентрацията, храносмилането и съня.

Повишаването на кръвното налягане заради високо ниво на хормони на стреса се отразява негативно на функционирането на сърдечно-съдовата система и е особено вредно за пациентите с хипертония. При продължително излагане на хормоните на стреса може да настъпи и съдово увреждане, което заедно с високото кръвно налягане понякога води до инфаркти и инсулти.

Тъй като хормоните на стреса влияят на нивата на кръвната глюкоза, дългосрочната реакция на стрес може да бъде причина за развитието на диабет.

Какво да правя?

Ако винаги чувствате, че сте подложени на стрес, медитацията, любимите ви хобита и релаксацията не помагат, тогава трябва да се консултирате с лекар, терапевт или ендокринолог. Той ще ви насочи към кръвни изследвания за хормони на стреса и ще избере терапия, за да коригира нивото им.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Как да определим, какво е здравословното количество вода, което трябва да пием

Лекар: Всяка жена трябва да включи тези три храни в менюто си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com