Как да парираме неприятната болка във врата?

6083
Как да парираме неприятната болка във врата?
Снимка: iStock

Болката във врата е често срещано заболяване, което може да бъде причинено от различни фактори, като лоша стойка, мускулно напрежение или дори стрес. Тя може да варира от лек дискомфорт до изтощителна болка, като засяга ежедневните ни дейности и цялостното ни благосъстояние. Въпреки че търсенето на медицински съвет е от решаващо значение за отстраняване на основната причина за болките във врата, включването на специфични упражнения в ежедневието ви може да помогне за облекчаване на дискомфорта, подобряване на гъвкавостта и укрепване на мускулите на врата.

Разтягане на шията
    
Леките упражнения за разтягане могат да помогнат за облекчаване на напрежението в шийните мускули. Едно от ефективните разтягания е страничното сгъване на врата. Седнете или застанете изправени, бавно наклонете главата си на една страна, като приближите ухото към рамото, и задръжте за 20 секунди. Повторете на другата страна. Друго разтягане е въртенето на врата. Бавно завъртете главата си надясно, като гледате над рамото си, и задръжте за 20 секунди. Повторете от лявата страна.

Имате болки във врата след сън - разберете какво означават!

Подгъване на брадичката

Подгъването на брадичката е полезно за подобряване на стойката и укрепване на дълбоките мускули на шията. Започнете, като седите или стоите с отпуснати рамене. Внимателно приберете брадичката си, като я издърпате право назад, без да накланяте главата си нагоре или надолу. Задръжте тази позиция за няколко секунди, след което я отпуснете. Повтаряйте 10-15 пъти.

Обръщане на раменете

Свиването на раменете е ефективно за освобождаване на напрежението в мускулите на врата и раменете. Застанете с крака на ширината на раменете. Обърнете раменете си с кръгови движения, като започнете от гърба и ги движите нагоре, напред и надолу. Повторете 10-15 завъртания, след което обърнете посоката.

Изометрични упражнения за шия

Изометричните упражнения включват свиване на мускулите без движение. За облекчаване на болките във врата поставете дланта си срещу челото и оказвайте лек натиск, като избутвате главата си напред, докато се съпротивлявате с ръката си. Задръжте за няколко секунди, след което отпуснете. Повторете същото упражнение с длан върху тила и от всяка страна на главата.

Упражнения за укрепване на шията

Укрепването на мускулите на врата може да осигури стабилност и опора. Едно от упражненията е разгъването на врата. Легнете по корем с навита на руло кърпа под челото. Бавно повдигнете главата си на няколко сантиметра от земята, като държите врата си в една линия с гръбначния стълб. Задръжте за няколко секунди, след което се спуснете надолу. Повтаряйте за 10-15 повторения.

Лекар посочи 6 ефективни начина за облекчаване на болката във врата

Не забравяйте да започнете тези упражнения постепенно и да ги изпълнявате в безболезнен диапазон на движение. Ако почувствате засилена болка или дискомфорт, незабавно спрете и се консултирайте с медицински специалист. Освен това поддържането на добра стойка през целия ден, използването на ергономично оборудване и редовните почивки при продължително седене също могат да помогнат за предотвратяване на болките във врата.

Болката във врата може да окаже значително влияние върху ежедневието ни, но включването на целенасочени упражнения в ежедневието ни може да помогне за облекчаване на дискомфорта и укрепване на мускулите на врата.

Чрез разтягане, изпълнение на подбрадници, свиване на рамене, изометрични упражнения и упражнения за укрепване на врата можем да намерим облекчение, да подобрим гъвкавостта и да насърчим по-доброто здраве на врата. Не забравяйте да се консултирате със здравен специалист, за да определите причината за болката във врата и да получите подходящи насоки за конкретното си състояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com