Как да предпазим храната от разваляне в горещите месеци?

2143
Как да предпазим храната от разваляне в горещите месеци?
Снимка: iStock

Хранителното отравяне е сериозен здравословен проблем, който може да засегне почти всеки. Повечето хора се възстановяват, но тежък случай на хранително заболяване може да доведе до хоспитализация или смърт. 

Горещото време може да увеличи риска от хранителни натравяния. Микробите, които ги причиняват, се развиват при по-високи температури. Използването на няколко прости техники за безопасност на храните ще ви помогне да избегнете хранително отравяне през предстоящото лято.

Какво представляват хранителните натравяния?

Суровата храна или остатъците от храна, които не са били съхранявани правилно, могат да станат домакин на множество микроорганизми. Учените знаят за повече от 250 вируса, паразити и бактерии, които могат да заразят хранителни продукти и да причинят заболяване при хората. Други видове хранителни отравяния се причиняват от химикали или други замърсители, които попадат на повърхността на храната. ‌

Най-често срещаните видове болести, причинени от храна са: норовирус, салмонела и стафилококи. Тези заболявания обикновено причиняват стомашно разстройство заедно с други симптоми. Те могат да продължат няколко часа или няколко дни. Децата, по-възрастните, имунокомпрометираните и бременните жени са изложени на по-висок риск от хранително отравяне. Най-честите признаци на хранително заболяване включват: разстроен стомах, стомашни болки, гадене, повръщане, диария, треска.

Повечето случаи на хранително отравяне се подобряват в рамките на няколко дни, но някои изискват помощ от лекар. Ако подозирате, че имате хранително заболяване, трябва да се обадите на вашия лекар за съвет.

Четири храни, които са за без пари, а са въздействащо добри за здравословното ви състояние

Как да се предпазим от хранително отравяне?

Организмите, които причиняват хранително отравяне, се размножават бързо, когато храната е на стайна температура или на по-висока. През най-топлите месеци на годината храната може бързо да достигне температурния диапазон, който насърчава растежа на микробите.

Можете да намалите риска от хранително отравяне при топло време, като следвате няколко правила за безопасност на храните:‌‌

Поддържайте чисто

Ръцете ви могат да бъдат инструмент за прехвърляне на микроби от един хранителен продукт на друг. Мийте ръцете си често, докато приготвяте храна или я прибирате. Винаги използвайте сапун и топла вода и търкайте ръцете си за 20 секунди. Уверете се, че почиствате приборите и повърхностите в зоната за приготвяне на храна, включително всякакви дъски за рязане и друга посуда. Топлата сапунена вода е ефективна за премахване на микроби от повърхностите. Изплаквайте всички плодове и зеленчуци под течаща вода.‌

Отделете месото от другите продукти

Суровото месо, яйцата и морските дарове могат да носят микроби, които причиняват хранително отравяне. Те могат да прехвърлят тези микроби в различни храни, ако се съхраняват или транспортират близо една до друга. Ако носите храна на пикник или барбекю, опаковайте месните продукти в отделен съд от другите храни и напитки. Съхранявайте ги в добре охладен съд или изолиран плик, докато дойде времето за готвене.

Нагрявайте достатъчно

Готвенето на храната на подходяща температура убива всички микроби, които се намират в нея. Можете да използвате термометър за храна, за да сте сигурни, че месото е достигнало правилната вътрешна температура за безопасност. Различните меса се нуждаят от различни нива на топлина, за да унищожат всякакви микроби:

  • 63 С за цели разфасовки говеждо, свинско, телешко и агнешко‌
  • 63 С за шунка
  • 63 С за риба
  • 71 С за мляно месо
  • 71 С за всички домашни птици

Често допускани готварски грешки, които съсипват храната

Охладете веднага

Поставете храната в хладилника, преди да има шанс да привлече нови микроби. Ако времето е по-топло от 32 С градуса, охладете храната в рамките на един час. Дръжте хладилника си на температура от 4 С градуса или по-ниска, за да предотвратите развитието на микроби.

Безопасност на храните по време на спиране на тока

Летните бури понякога могат да причинят прекъсване на електрозахранването. Ако електричеството спре, внимавайте по кое време става това. Ако температурата на хладилника ви надхвърли 4 градуса за повече от два часа, ще трябва да изхвърлите повечето меса, сирена и млечни продукти. Замразените продукти, които са само частично размразени, могат да бъдат замразени повторно, но храната, която е била размразена и е била съхранявана при повече от 4 градуса, трябва да се изхвърли.‌

Ако някога се съмнявате дали храната е безопасна за консумация след спиране на тока, изхвърлете я, без да я опитвате. По-добре да се предпазите, отколкото да съжалявате, когато става въпрос за болести, причинени от храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com