Четири храни, които са за без пари, а са въздействащо добри за здравословното ви състояние

1374
Четири храни, които са за без пари, а са въздействащо добри за здравословното ви състояние

Диетолозите имат най-хубавата новината за вас-, че полезното хранене е изключително достъпно. И са установили, че е дори препоръчително да харчим миниатюрен бюджет и да си осигурим абсолютна ценност за здравето и начина, по който се чувстваме. Диетолозите са готови със списък кои са най-евтините и най-полезни продукти. Цената им често е пренебрежима, а ползите - изключителни за целия организъм. Ето това са евтините и полезни храни: 

Повече лук, по-малко проблеми

Най-напред, диетолозите съветват да сложите на преден план лука. Похапването на лук е чудесен стимул за вашето здравословно състояние. Лукът съдържа много необходими хранителни вещества и въздейства като щит срещу немалко болести.

Лукът е изключително богат на минерални вещества, сред които желязо, фосфор, калий, калций, магнезий и др. Не е за пренебрегване и наличието на ценните витамини С, В1, В2, РР и Е. Като най-високо количество на витамин С бихте могли да откриете в зелените пера на пресния лук. Те съдържат и обилно количество витамин А.

Забележете - лукът съдържа специфично етерично масло, което действа защитно срещу бактериите, които отиват в стомаха заедно с храната. Заедно с това лукът се използва за лечението на леки инфекции и за потушаване на възпалителните процеси в организма. Предизвиква отделянето на стомашен сок, с което облекчава храносмилането. Лукът има и принос за здравето с неговите антисептични свойства. Има диуретично действие и действа благотворно върху храносмилателната система. Определено намалява нивата лошия холестерол, високото кръвно налягане и намалява опасността от сърдечно-съдови заболявания, а и инсулт. Защитава срещу стомашни язви, насърчава движението на червата и оказва ползотворно влияние на лошото храносмилане. Голяма полза оказва по време на грип - действа добре при респираторни заболявания като кашлица и настинка. Установено е, че лукът притежава антиалергично свойство, спомага за здравите кости, предотвратява немалко рискове от анемия, образуване на кариес и честите инфекции в устната кухина.

Зелето оправя нередовния стомах

Друга забележителна препоръка на диетеолозите за полезна храна е зелето

Зелето, казват те, включва значително количество глутамин, който има свойството да бъде мощна противовъзпалителна аминокиселина. Глутаминът действа добре срещу симптомите на няколко вида алергии, кожни заболявания и помага на ставите.

Зелето изобилства на различни видове антиоксиданти, които са надеждна защита от различни болести. Изследване от Орегонския държавен университет откри, че при жени, които са консумирали кръстоцветни зеленчуци, сред които и зеле, значително е редуциран рискът от развитието на рак на гърдата.

Освен това зелето има решаваща роля при проблеми с нередовен стомах, а зелевият сок се предписва срещу различни стомашно-чревни болести като язва или гастрит. Поради високото съдържание на глюкозинолати, изотиоцианати , понифеноли и глутамин, поглъщането на този зеленчук стимулира дейността на червата и подсилва стените им.

Бета-каротин изобилства във високи количества в зелето, а той има склонността да се превръща във витамин А, който пък както се знае спомага за доброто здраве на очите.

В общия брой от полезни вещества, съдържащи се в зелето, се съдържат още: калций, магнезий и калий, които са основните вещества, от които се нуждаем, ако имаме проблеми с костите или опорно-двигателния апарат. Доказано е, че повишената консумация на зеле понижава риска от развитие на остеопороза и разрушаване на костите.

Диетолозите казват още, че червеното зеле може да ни помогне да се предпазим от влиянието на опасни тежки метали. Учени от университета в Оксфорд са открили, че екстрактът от листата на червеното зеле е изключително изобилстващ на антоцианин, който регулира токсичността на тежките метали.

Още древните елини са консумирали киселото зеле при инсомния и облекчавали рани с листата му. Известно е, че киселото зеле намалява активността на щитовидната жлеза и действа добре на нервите. Киселото зеле притежава още едно чудесно свойство – може да запазва витамините цели 8 месеца.

Цвеклото е почти без пари, а носи атлетична форма

Супер евтина и супер полезна храна е също цвеклото. То изобилства от високи нива на нитрати в сока си. Диетолозите настояват за консумацията на цвекло, защото е невероятен източник на фолат. Увеличаването на поглъщането на фолат съдейства на това да намали нивата на кръвното налягане. Няколко проучвания свидетелстват за това, че диетичните нитрати в цвеклото са ключ към атлетизма на тялото. Нитратите подобряват ефективността на митохондриите, които имат решаваща роля за производството на енергия в клетките.

Червеното цвекло може да увеличи издръжливостта, като увеличи времето, необходимо за изтощение, подсили сърдечно-респираторната работа и вдигне физическата подготовка на спортистите. 

Само една чашка сок от цвекло съдържа 3,4 грама фибри, което превръща цвеклото в отличен източник на фибри. 

Цвеклото е прекрасен зеленчук, който е наличен по сергиите по всяко време на годината. Когато избирате цвекло, уверете се, че тежи повечко за размера си и няма външни признаци на повърхностни повреди. Ако цвеклото все още има зелени върхове, те трябва да изглеждат свежи и неувехнали. Само така може да си набавите всички ценни хранителни вещества от яркия зеленчук.

Целината е чудо за здравето

Номер четири като препоръка е храна за дребни стотинки - целината.Малка чаша от 156 грама целина съдържа 64 микрограма витамин К или около 80% от необходимата дневна доза. При достатъчен прием на витамин К костната система укрепва, подобрява се абсорбацията на калций и се лимитира рискът от остеопороза. Целината е страшно полезна за подобряване на мозъчната функция. Витамините й са от първо значение за формирането на сфинголипиди, които създават миелиновата обвивка около нервите. 

Тези четири храни са много евтини и могат да се купят навсякъде. Не са проблем за всеки бюджет, а действат благотворно на здравето. Полезни са както за портфейла, така и за здравословното ви състояние. Не се двуомете и ги хапвайте, а заедно с с други здравословни мерки, ще се почувствате много добре. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com