Често допускани готварски грешки, които съсипват храната

4755
Често допускани готварски грешки, които съсипват храната
Снимка: iStock

Много хора допускат грешки в кухнята от незнание. Има доста митове, свързани с кулинарията, някои от тях вече са развенчани, но други все още не. Сигурно повечето от вас слагат мазнина във водата, когато варят паста, за да не се слепи. Това обаче може да попречи впоследствие на соса да се смеси добре с пастата и повечето италианци не го практикуват.

Едни от най-често допусканите кулинарни грешки и как да ги избегнем 

Бъркате ориза по време на готвене – това може да се прави само ако варите ориз за ризото. В противен случай ще активирате нишестето и оризът ви ще стане кашав и неприятен за гледане. Да, с такъв ориз трудно ще постигнете красива визия във вашата чиния.

Слагате рибата мокра в тигана – когато рибата е мокра и я сложите в тигана, за да я запечете, вие по-скоро ще сварите нейната повърхност. Така няма да успеете да направите вкусна коричка.

Разбърквате спагетите прекалено късно – не бива да чакате дълго време, преди да разбъркате спагетите за пръв път. Направете го веднага, след като ги сложите в тенджерата. В началото пастата се слепва заради нишестето, което се отделя от нея и затова е добре да я разбъркате хубаво.

Сосът за спагети, който е по-добър дори от този в най-скъпите ресторанти

Прекалявате с продуктите в тигана – повечето хора, които приготвят храна за няколко души, се стремят това да стане наведнъж, за да си спестят време и усилия. За съжаление, това може да направи храната прекалено суха, защото топлината в съда ще се намали и това ще доведе до загуба на влага, особено в месото.

Печете картофите, без да сте ги сварили предварително – ако сложите сурови картофи във фурната, те може да изгорят отвън, но да не се опекат хубаво в сърцевината си. Затова ви съветваме да сварите картофите за кратко, преди да ги сложите във фурната.

Сотирате зеленчуците, докато са още мокри – след като измиете зеленчуците е добре да ги подсушите хубаво. В противен случай водата ще се превърне в пара, зеленчуците ще бъдат влажни след готвене и ще загубят своя аромат.

 

 

Режете месото, без да сте го оставили да си “почине” – по-голямата част от соковете на месото са в неговия център. Затова е добре да го оставите за известно време да си почине, за да може да се разпространят и по краищата.

Изхвърляте водата на пастата, а нея я измивате – водата, в която се е варила пастата, може да ви бъде от полза, ако ще правите сос и смятате да добавите вода към него. В никакъв случай не мийте пастата, защото това ще попречи на соса да полепне хубаво по нея.

Когато готвите ориз, отваряте капака на тенджерата – щом вдигнете капака, топлината излиза навън и горната част на ориза ще бъде по-малко сготвена от долната.

Ориз с гъби: Бърза и лесна рецепта

Слагате чесъна прекалено рано – той изгаря лесно, затова не бързайте да го добавяте към ястието. Нека е последен, за да не изгори.

Използвате зехтин за пържене – вече все повече домакини знаят, че зехтинът има ниска точка на горене и когато пържите нещо с него, той не само че не е полезен, но и започва да отделя токсични химикали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com