Как да преживеем жегата и да не заспиваме през деня?

7566
Как да преживеем жегата и да не заспиваме през деня?
Снимка: iStock

Сънливостта в жегата за 90% от хората е нормално. Научете какви са причините за силната умора в горещините и какво ще ви помогне да преодолеете сънливостта през деня.

В горещо време губим много повече влага, отколкото в хладно време. Заедно с потта и дишането ние губим не само вода, но и електролити.

Дехидратацията ни прави бавни и се отразява негативно на когнитивните способности, което означава, че е малко вероятно да успеем бързо да намерим решения да се справим с проблемите.

Намаляването обема на течността в тялото директно намалява обема на кръвта. Сърцето трябва да работи по-усилено, за да го кара по обичайния маршрут.

Ниско кръвно налягане. Повечето хора изпитват световъртеж и слабост в горещините. Това означава, че кръвното налягане пада, по-малко кислород навлиза в мозъка и тялото трябва да работи повече, за да поддържа стандартното ниво на когнитивните способности. Чувствате се много уморени в жегата, забавяте леко и замръзвате през деня, а хората, които са по-чувствителни към това, могат да усетят и главоболие.

Слънчевата светлина потиска естественото производство на мелатонин (хормон на съня) в тялото. Тъй като през лятото дневните часове са много по-дълги, вечер заспиваме по-трудно и получаваме лятно безсъние. След това се получава сутрешна сънливост, тъй като не можем да заспим дълго време, след това се събуждаме рано и следобед отново сме сънливи.

Жегата вдига ли опасно високо кръвното?

Няма достатъчно калории. Когато е горещо, не ви се яде. Често като лека закуска се използват плодове или леки салати, може би нещо кисело мляко. Ние просто не получаваме достатъчно от дневния си прием на калории и обемът на работата не се променя. Резултатът е чувство на умора. Освен това някои храни (банани и бобови растения) съдържат триптофан, който може да ни направи сънливи. Причината е, че той е биологичен прекурсор на серотонина (от който след това може да се синтезира мелатонин) и ниацин. Така че, ако обичате банани, опитайте се да не ги използвате често като бърза ежедневна закуска.

Как да преживеем жегата и да не заспим през деня?

Пийте повече вода.

Препоръчително е да се пие обикновена вода, а не сокове, фрешове, минерална вода. Препоръчително е да не се довеждате до чувство на жажда. Ако забравите за това, задайте напомняне и вземете голяма бутилка вода със себе си. Два литра е идеалният обем, съответстващ на средната норма, но в жегата трябва да пиете повече!

За да повишите налягането, трябва да пиете повече вода и да ядете солени храни или храни с високо съдържание на натрий, тъй като това повишава кръвното налягане.

Създайте комфортни условия за нощен сън.

Опитайте се да оборудвате спалнята си за лятото, така че сънят ви да е комфортен. Дори да спите необходимите 7-8 часа, сънят може да е повърхностен поради жегата. Направете стаята тъмна с плътни завеси и я охладете. И, разбира се, без джаджи за лягане, кофеинови напитки, трудносмилаеми храни и алкохол.

Жега и ниско кръвно - ето как да се справим с проблема

Какво липсва на тялото, ако постоянно ви се спи през лятото ?

Ако постоянно изпитвате сънливост през лятото, това може да се дължи на няколко фактора.

Липса на сън.

Ако не спите достатъчно през нощта, тялото ви може да натрупа дефицит на сън, което може да доведе до сънливост през деня.

Липса на витамини и минерали.

Някои хранителни дефицити, като желязо или витамин D, могат да причинят сънливост и умора.

Високата температура.

Горещите летни дни могат да бъдат физически и метаболитно изтощителни и тялото ви може да реагира на това, като ви направи сънливи.

Нередовен сън.

През лятото много хора променят ежедневието си, прекарват повече време навън и заспиват по-късно. Нередовният сън може да наруши циркадния ви ритъм и да ви направи сънливи през деня.

Сезонна депресия.

Някои хора изпитват сънливост и депресия през летните месеци, което може да е свързано със сезонна афективна депресия. Ако имате други симптоми на депресия, трябва да обсъдите това с Вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com