Как да разпознаем тих инфаркт? И възможно ли е да не го забележите изобщо?

3086
Как да разпознаем тих инфаркт? И възможно ли е да не го забележите изобщо?
Снимка: iStock

Остра болка в гърдите, внезапен скок на кръвното налягане, поява на задух. Приблизително така си представяме симптомите на инфаркт - и често се случва точно това. Други признаци, които могат да идентифицират включват режеща болка в ръката или шията, световъртеж и обилно изпотяване.

Но какво, ако пристъпът премине без такива очевидни симптоми - така че самият пациент дори да не знае, че е преживял инфаркт?

Както показва проучване на Харвардския университет, това се случва много по-често, отколкото лекарите очакваха. Почти половината от всички случаи на остър инфаркт (45%) се случват при така наречения тих или незабележим инфаркт (SMI - тих инфаркт на миокарда), който често засяга мъжете.

„Симптомите на SMI могат да бъдат толкова леки и толкова краткотрайни, че често се бъркат с обикновен дискомфорт или друг по-малко сериозен проблем - така че те често се игнорират от мъжете“, обяснява Джордж Плацки, професор в клиниките на Харвардския университет.

Например, умората или физическият дискомфорт при мъжете често могат да се отдадат на преумора, лош сън или дори просто свързани с възрастта промени в тялото. Леката болка в гърлото или областта на гърдите ще бъде объркана за симптоми на киселини или лошо храносмилане.

Освен това често е трудно да се определи точно откъде идва болката. Например, остра болка в лявата част на гърдите вероятно ще ви накара да подозирате сърдечен удар, но „безшумен сърдечен удар“ може да причини само лек дискомфорт в гърдите като цяло.

Признаци за предупреждение и безпокойство:

дискомфорт в центъра на гърдите (леко усещане за натискаща болка), който не изчезва за няколко минути или изчезва бързо, а се връща отново;

общ дискомфорт в горната част на тялото като цяло - например дискомфорт в едната или двете ръце, в гърба, корема, врата или долната челюст;

Затруднено дишане преди или след дискомфорт в гърдите;

внезапно студено изпотяване, замаяност или гадене;

„Понякога човек обикновено се чувства напълно нормален - както по време, така и след SMI - което само увеличава риска да не бъдат забелязани аларми“, - предупреждава професор Плацки.

Ето защо констатациите от медицинско проучване от Харвард, публикувано в Journal of the American Medical Association, са особено тревожни.

Мъжете в риск

Вижте в Индия как лекуват жлъчката

Жлъчният мехур, макар и малък, е много ценен орган! Подобно на други органи, той играе незаменима роля, като помага цялото тяло да рабо...

Лекарите прегледаха почти 2000 мъже и жени на възраст от 45 до 84 години, които не са имали сърдечно-съдови заболявания и 10 години по-късно са направили още един ЯМР на сърцето при същите пациенти. При 8% от тях са открити белези по сърцето , което показва предишен инфаркт на миокарда - докато 78% от пациентите, които са преживели атаката, дори не са знаели за това.

Мъжете са преживявали „безшумен инфаркт“ пет пъти по-често от жените. Според проучването рисковите фактори за SMI са абсолютно същите като при нормален инфаркт: тютюнопушене, наднормено тегло, липса на движение, високо кръвно налягане, холестерол и диабет.

„В резултат на SMI сърцето започва да работи по-зле, започва да се белези“, обяснява Джордж Плацки. може да е по-сериозно. "

Понякога сърдечен удар при мъжете се открива само няколко седмици или дори месеци след пристъп - по време на редовен преглед или след отиване в болница с оплаквания от хронична умора, постоянен задух или продължителна киселини.

В същото време за лекаря не е трудно да диагностицира SMI - най-често е достатъчно да се прави редовна кардиограма или ултразвук на сърцето. Друг прост начин е кръвен тест за наличие на специфичен протеин (тропонин Т), който достига там, когато клетките на сърдечния мускул са повредени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как се оказва първа помощ при задавяне?

3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Кои са най-лоялните зодии, на които винаги можете да разчитате

Пълни с пестициди: 12 плодове и зеленчуци, с които трябва да внимавате

При ужилване от пчела - ето какво да направим първо

Тези коварни петна: Кой е най-добрият начин да избършете екрана на LCD телевизор?

Прекарвате много време седнали: Ето как да се справите с негативните последствия

Чай от коприва: Какви са ползите за организма и как да си го приготвим

Експерти: Така влияе позата за сън върху кожата на лицето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com