Как да се фокусирате повече върху себе си и да приоритизирате собствените си нужди?

1070
Как да се фокусирате повече върху себе си и да приоритизирате собствените си нужди?
Снимка: Istock

В суматохата на всеки ден може лесно да изгубите от поглед най-важния човек в живота си – вас. Независимо дали постоянно сте обзети от нуждите на другите или просто се борите да намерите момент за себе си, важно е да направите крачка назад и да се съсредоточите върху собственото си благополучие.

Какво означава да се фокусираш върху себе си

Да се съсредоточите върху себе си означава да установите връзка със себе си, която е толкова грижовна и внимателна, колкото отношенията, които имате с другите. Това е да си позволите да поставите нуждите си на първо място и надхвърля случайни глезотии или релаксация.

Като се съсредоточавате върху себе си, вие признавате и адресирате своите умствени, емоционални и физически нужди последователно. Поемате ангажимент да разберете какво ви кара да процъфтявате и от какво се нуждаете, за да живеете най-добрия си живот. Това е съществен аспект от грижата за себе си.

Ползите от приоритизирането на себе си за вашето благополучие

Когато започнете да си давате приоритети, вие инвестирате в дългосрочното си благополучие. Фокусирането върху себе си не е егоистично, това е необходима стъпка към по-щастлив и по-здравословен живот.

1. Повишено самочувствие и увереност

Като се фокусирате върху собствените си нужди и постижения, вие естествено изграждате по-силно чувство за собствено достойнство. Това не означава, че ставате арогантни. Вместо това развивате здравословно уважение към себе си, за да можете да разпознаете силните си страни, да празнувате успехите си и да разберете стойността си.

6 причини, които причиняват проблеми с концентрацията

2. Подобрено качество на живот

Когато сте по-малко стресирани и отговаряте повече на нуждите си, цялостното ви качество на живот се подобрява. Стресът, безпокойството и изтощението могат да се отразят както на психическото, така и на физическото ви здраве, така че като приоритизирате себе си, вероятно ще откриете, че сте по-щастливи, по-спокойни и можете да се наслаждавате напълно на живота.

3. Улесняване на постигането на целите

Да знаете какво искате и да приоритизирате целите си ги прави много по-лесни за постигане. Независимо дали става въпрос за стремеж към кариера, личен проект или фитнес цел, фокусирането върху себе си осигурява яснотата и мотивацията, необходими за постигане на тези етапи.

4. По-добри умения за вземане на решения

С по-ясно разбиране на вашите собствени ценности и приоритети можете да вземате решения по-уверено. Това означава, че е по-вероятно да направите избор, който е в съответствие с истинската ви същност и това, което е важно за вас.

5. Останете присъстващи и внимателни

Като се фокусирате върху вашите нужди и благополучие, вие сте по-склонни да живеете в момента. Това присъствие на духа ви позволява да оцените тук и сега. Когато намалите тревогите за миналото или бъдещето, можете да се насладите на настоящето и да прегърнете живота, както се случва.

6. Подобрени взаимоотношения

Когато се грижите за себе си, отношенията ви с другите могат да се подобрят. Вероятно ще се включите в положителни взаимодействия, когато се чувствате добре със себе си. Освен това, поставянето на граници и зачитането на вашите собствени нужди учи другите да се отнасят към вас със същото уважение.

7. Повишена устойчивост

Приоритизирането на себе си изгражда устойчивост, което ви прави по-добре подготвени да се справяте с предизвикателствата на живота. Когато сте на добро място психически и физически, вие сте по-силни в лицето на трудностите.

8. Подобрена креативност и продуктивност

Отделянето на време за самообслужване и размисъл често води до повишена креативност и продуктивност. Ако умът ви е бистър и тялото ви е отпочинало, можете да мислите по-креативно и да работите по-ефективно.

18 практични начина да приоритизирате собствените си нужди

Опитайте се да включите тези прости, въздействащи стъпки в ежедневието си, за да запазите фокуса върху себе си и да създадете по-центриран, пълноценен живот.

1. Прегърнете практическата грижа за себе си

Направете грижата за себе си редовна част от деня си. Това може да бъде толкова просто, колкото вземане на топла вана, четене на книга или практикуване на йога. Започнете, като насрочите кратка дейност за самообслужване в рутината си.

4 упражнения за подобряване на фокуса и концентрацията

2. Подхранвайте тялото си

Обърнете внимание на вашата диета, сън и упражнения. Започнете, като изберете едно здравословно хранене на ден или зададете постоянно време за лягане, за да осигурите по-добър сън.

3. Поставете ясни граници

Научете се да казвате „не“ на молби, които прекомерно изразходват вашата енергия или време. Практикувайте това, като отхвърлите несъществена задача, която се чувства по-скоро като задължение, отколкото като радост.

4. Слушайте активно себе си

Обърнете внимание на вашите мисли и чувства. Опитайте да започнете всеки ден с няколко минути тихо време, за да се свържете със себе си.

5. Пишете за вашите чувства и емоции

Използвайте водене на дневник, за да изразите и разберете чувствата си. Започнете, като пишете няколко реда всеки ден за това как сте се почувствали този ден и защо.

6. Извършвайте внимателно сканиране на тялото

Редовно проверявайте тялото си, за да разберете как се чувства. Можете да направите това, като отделите тих момент, за да сканирате тялото си, като започнете от пръстите на краката и се придвижите нагоре към главата, забелязвайки напрежение или дискомфорт.

7. Отделете лично време

Осигурете си моменти в деня само за вас. Започнете с кратък период от време (около 15 минути), който е посветен на правенето на нещо, което ви харесва.

8. Избягвайте сравнения

Съсредоточете се върху собственото си пътуване, вместо да го сравнявате с това на другите. Всеки път, когато откриете, че сравнявате, пренасочете мислите си и забележете едно нещо, което оценявате в собствения си живот.

9. Култивирайте доброта към себе си

Отнасяйте се със същата доброта, която бихте предложили на приятел. Когато сте сурови към себе си, спрете и преформулирайте мислите си, за да бъдете по-състрадателни.

10. Участвайте в приятни дейности

Прекарвайте време в правене на неща, които обичате. Определете хоби или дейност, която харесвате, и отделяйте време всяка седмица за това.

11. Практикувайте внимателност

Участвайте в дейности, които насърчават вниманието, като медитация или бавни разходки сред природата. Започнете с няколко минути медитация всеки ден, като използвате приложение или насочвано аудио.

12. Проучете вашите интереси

Посветете време, за да научите нещо ново или да изследвате отдавнашен интерес. Започнете с проучване на тема, която ви интересува, за няколко минути всеки ден.

13. Потърсете подкрепа, когато е необходимо

Не се колебайте да поискате помощ или да потърсите професионален съвет. Започнете, като се доверите на доверен приятел или обмислите сесия за консултиране, ако сте изправени пред предизвикателства.

14. Празнувайте постиженията си

Признавайте и празнувайте успехите си, независимо колко малки са. Започнете дневник на успеха и отбелязвайте дори малки победи всяка седмица.

15. Размишлявайте редовно

Прекарайте време в размисъл върху вашите преживявания и растеж. Опитайте се да правите седмичен преглед на това, което сте научили и как сте израснали.

16. Дайте приоритет на почивката

Разберете важността на почивката и не се чувствайте виновни за почивките. Започнете, като планирате кратки почивки през деня, за да презаредите.

17. Изключете цифрово

Правете си почивка от цифровите устройства, за да намалите стреса и да подобрите фокуса. Започнете с период без цифрови технологии всеки ден, например по време на хранене или преди лягане.

18. Изследвайте креативността

Творческите дейности могат да бъдат чудесен начин да изразите себе си. Опитайте проста творческа задача като рисуване, изработване или готвене по нова рецепта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com