Как да се представим добре на интервю за работа?

3483
Как да се представим добре на интервю за работа?
Снимка: iStock/Guliver

Кандидатстването за нова работа може да бъде изключително стресиращо преживяване за всеки. Създаването на добро първо впечатление е важно, защото и перфектната автобиография няма да Ви спечели работата, ако не оставите усещането, че сте надежден човек.

Важно е да обърнете внимание на няколко привидно елементарни неща, които всъщност имат голямо значение.

1. Облечете се подходящо

Особено в бизнес среда, трябва да покажете сериозност. Докато костюмът от бала е крайно неподходящ, не трябва и да създавате впечатление, че сте тръгнали да купувате хляб и пътьом сте спрели да кандидатствате за работа. Маратонки и спортни дрехи са категорично неправилен избор за мъжете, прекалено къси и разголени рокли, трябва да останат в гардероба на жените. 

Заложете на неутрални цветове, в спортно-елегантен стил. Оставете големите бижута вкъщи и приберете косата прилежно назад. Помислете, ако Вие сте на мястото на работодател, какво ще Ви направи добро впечатление.

2. Бъдете подготвени

Задължително си носете в себе си още едно копие от автобиографията Ви, мотивационното писмо, както и копия от дипломите Ви и допълнителни квалификации / курсове. 

Подгответе се и за въпрос от тип "Знаете ли каква дейност точно извършва нашата компания? Знаете ли нашата история?". Не малко пъти се случва да има кандидати, които откровено не разбират в каква фирма кандидатстват, което показва изключително несериозно отношение. Проучете добре в интернет, относно историята на компанията, отбележете неща, които Ви привличат и ги споделете на интервюто. Това ще Ви донесе екстра бонус точки.

3. Опитайте да сте спокойни

Притеснението е основният фактор за лошо интервю. Опитайте да практикувате пред огледалото отговори на най-често задаваните въпроси. Помолете Ваш приятел да Ви "интервюира" вкъщи и да сподели какво трябва да коригирате. Притеснението отминава с практиката, така че ако разиграете този хипотетичен сценарии с някого, със сигурност ще сте по-уверени.

4. Бъдете обективни в исканията си

Три лъжи в автобиографията ви, които могат да ви костват работата в бъдеще

Лъжата при търсене на работа никога не е приемлива, но някои са по-лоши от други и биха могли да ви костват работата в бъдеще. Кои са т...

Често доста хора не разбират, че нямат нужните квалификации и знания за позицията, за която кандидатстват, или за заплащането, което искат.

Докажете колко струва Вашият труд и защо, бъдете подготвени да предложите, че искате да Ви се заплати, спрямо Вашите усилия. Проучете пазара и забравете от ума си фрази като "Ама в Германия на тази позиция взимат два пъти повече и то в евро, не в лева"... 

5. Бъдете социални, усмихнати и вежливи

Доста е вероятно, работодател да наеме човек, с по-малко опит, но социален, приятелски настроен и с хъс. Това са хора, които с поведението си показват, че ще се впишат много добре в екипа и ще се сработят бързо с колегите. Разкажете за хобитата Ви, социални дейности и малко за семейството Ви. 

Не на последно място  - не забравяйте, че интервюиращите също са хора и също са били на Ваше място някога, така че опитайте да запазите самообладание и да представите себе си в пълния Ви блясък. Успех!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com