Как да се справим с болките в корема по време на менопауза?

15528
Как да се справим с болките в корема по време на менопауза?
Снимка: iStock/Guliver

Жените могат да изпитват различни симптоми в периода на менопауза, понеже това е време на много физически промени - някои леки, а други по-обезпокоителни. Те варират от горещи вълни, промени в менструалния цикъл и вагинална сухота до дискомфорт, причинен от промени в нивата на хормоните, като стомашни болки, сърцебиене и главоболие.

Ето какво разказва д-р Итало Рашид

Проблемите с храносмилането са сред хормоналните промени, които се наблюдават в тази фаза. Това е така, защото половите хормони, особено естрогените, оказват влиание на чревната микрофлора и функционирането на храносмилателната система. Поради тази причина при менопауза може да изпитате известен храносмилателни смущения като подуване на корема, чревен дискомфорт, газове, запек, диария, гадене.

Мерки за облекчаване на болки в корема по време на менопаузата

Храносмилателните проблеми в менопаузата често водят до коремни болки. Те обикновено се причиняват от редица фактори, като консумация на твърде много млечни продукти, твърде много пържена храна, липса или просто недостиг на фибри в менюто ви. Провокират се още от липса на физически натоварвания, нарушения в съня и други навици в начина на живот, които трябва да бъдат регулирани.

50 факта за менструацията, които и мъжете трябва да знаят

Ето шест стъпки за облекчаване на ежедневния дискомфорт.

1. Яжте достатъчно фибри. Те облекчават подуването и запека, като помагат за регулиране на движенията на червата. Включете богати на фибри храни като плодове, зеленчуци, киноа и овесени ядки във вашата диета.

2. Избягвайте пържени и мазни храни. Те забавят храносмилането и могат да влошат проблемите с киселини в менопаузата.

3. Пийте много течности. Течностите помагат за разграждането на храната по време на храносмилането, което предотвратява запека. В допълнение, водата помага да се противодейства на киселините, възникващи при менопаузата.

4. Спете повече. Осигуряването на седем до осем часа сън може да помогне за облекчаване на киселините. Това регулира почивката и храносмилането. Дори спането на лявата страна помага за подобряване на храносмилането в менопаузата, тъй като позицията на лявата страна помага за освобождаването на киселина от хранопровода, увеличава слюноотделянето и контракциите на хранопровода. Това води до по-малко епизоди на рефлукс, отколкото дясната странична позиция. При това предотвратява издигането на стомашната киселина към устата, което влошава храносмилането и предизвиква киселини.

5. Правете упражнения. Проста физическа активност като ходене помага на тялото ви да премести газове през храносмилателната система. Следователно може да облекчи подуването и болките в стомаха.

6. Пробвайте холистична медицина. Билкови добавки от типа на мента, както и акупунктура помагат за храносмилането. Пиенето на чай от мента или джинджифил улеснява разграждането на храната в храносмилателния тракт.

Лекари обясниха защо някои жени имат тежка менструация и кога да потърсите помощ

Предупредителни знаци и симптоми, които не бива да пренебрегвате

Болките в корема по време на менопаузата поради храносмилателни проблеми може да бъдат облекчени с прости промени в стила на живот. Ала, ако не изчезнат, е необходима медицинска помощ. Особено в случай, че чувствате тревожни симптоми като:

- редовна и/или силна болка в корема;

- промени в навиците на червата;

- кървави изпражнения и изменения в честотата или цвета на изпражненията;

- неволна загуба на тегло;

- дискомфорт в гърдите;

- загуба на апетит или бързо усещане за ситост.

Болките в корема се появяват в периода на менопаузата поради храносмилателни проблеми. Има мерки, които облекчават тези неудобства. Тези мерки са насочени към изменения в стила ви на живот. Спазвайте здравословни навици като прием на достатъчно фибри, достатъчно сън, пиене на много течности, упражнения и други, които ще ви спомогнат да се облекчите. Въпреки това е важно да потърсите медицинска помощ, когато имате тревожни симптоми.

Внимание! Статията служи само за информация, без да предоставя медицински указания. По повдигнатите в нея въпросите винаги търсете медик-специалист!

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com