Как да възстановите обонянието си при хрема?

6586
Как да възстановите обонянието си при хрема?
Снимка: iStock/Guliver

Възстановяването на обонянието при хрема може да се окаже трудна задача. Загубата на това усещане, известна като аносмия, често съпътства запушването на носа и може да бъде причинена от различни фактори, включително настинки, алергии или инфекции на синусите. За щастие има няколко стратегии, които можете да приложите, за да възстановите обонянието си и да се насладите на ароматните нюанси на живота.

Един от най-ефективните начини да възстановите обонянието си е чрез назална иригация. Това включва промиване на носните пътища с физиологичен разтвор, за да се отстранят излишната слуз и дразнителите. За тази цел можете да използвате нети гърне или спрей за нос. Уверете се, че физиологичният разтвор е стерилен и правилно смесен, за да предотвратите по-нататъшно дразнене. Нежната струя на разтвора помага за изчистване на задръстванията, като позволява на обонятелните ви рецептори да функционират по-ефективно.

Защо, ако сме хремави, не усещаме вкуса на храната?

Вдишването на пара е друг прост, но ефикасен метод за облекчаване на запушването на носа и съживяване на обонянието. Сварете тенджера с вода и вдишайте парата, като се наведете над тенджерата с кърпа, преметната през главата ви, за да уловите изпаренията. Топлината и влагата помагат за разхлабване на слузта, като намаляват запушването на носа и улесняват възстановяването на обонянието. Добавянето на няколко капки етерични масла, като евкалипт или мента, към водата за пара може да засили терапевтичния ефект.

Редовните назални упражнения също могат да допринесат за възстановяването на обонянието. Тези упражнения включват дълбоко вдишване през носа, задържане на дъха и след това бавно издишване през устата. Повтаряйте този процес няколко пъти дневно, за да укрепите носните мускули и да подобрите въздушния поток. Освен това включването на лек масаж в областта на носа може да спомогне за стимулиране на кръвообращението, което подпомага оздравяването и възстановяването.

Хидратацията играе решаваща роля в борбата със запушването на носа и възстановяването на обонянието. Пиенето на много вода помага за разреждането на слузта, което улеснява изхвърлянето ѝ и намалява задръстването. Хидратацията също така поддържа цялостното здраве на носа и подпомага процеса на възстановяване.

Как да спрем хремата само за 5 минути?

Въпреки че тези методи могат да бъдат ефективни, от съществено значение е да бъдете търпеливи и да дадете време на организма да се излекува. Ако загубата на обоняние продължава или е придружена от други тревожни симптоми, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист за правилна диагноза и насоки.

Възвръщането на обонянието при хрема включва комбинация от стратегии, включително назална иригация, вдишване на пара, назални упражнения, хидратация и търпение. Като възприемете проактивен подход към здравето на носа, можете да увеличите шансовете си да възстановите обонянието си и да се насладите напълно на богатия гоблен от аромати, който ви заобикаля.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com