Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо, ако сме хремави, не усещаме вкуса на храната?

04 декември 2023, 07:35 часа

Сезонът на снежите писти и пухкавите бели пелени, които покриват земята ни, на споделените вечери край камината с любимите хора и чаша ароматно вино, на празничните фойерверки и малките пръстчета, нетърпеливо разопаковащи подаръка под елхата, на отрупаните с ястия трапези и пълното с щастие сърце, че всички сме заедно за светлите празници, е и сезонът на вирусите и грипа, които могат да отнемат удоволствието ни от всичко това. Не само умората, болката в гърлото, усещането за студ и температурата изтриват усмивките от лицата ни, но и упоритата хрема, която ни пречи да се насладим на празничната трапеза, крадейки вкуса на храната. Запушеният нос е не просто досаден и болезнен от честите срещи с носните кърпи, които неминуемо нараняват нежната кожа на този орган на обонянието.

Когато сме хремави, вкусът на храната не се усеща, а това е сред най-неприятните ефекти на хремата особено за чревоугодниците, които не успяват да се насладят на празничните ястия. Защо обаче това се случва, след като усещаме храната си не с обонянието, а с рецепторите в устата си?

Защо, когато сме хремави, вкусът на храната ни убягва?

Още: По какво се различават ринитът и синузитът и как се лекуват двете състояния ?

Учените напомнят, че рецепторите на небцето, вкусовите папили на езика ни, не са единствените, с които усещаме храната. Сред 5-те сетивни органа не само езикът, но и носът, влияят съществено върху вкуса на храната. Когато страдаме от хрема, носът ни е запушен, а това блокира обонянието. Ето защо не можем да вкусим добре храната при вирусни заболявания, протичащи с хрема. Обонятелните рецептори на носа имат специализирани клетки, които предават информация на мозъка за вкуса на храната. Когато я поставим в устата си, се отделят химикали, движещи се по обонятелните рецептори към мозъка. Това ни помага да възприемаме „вкуса“. 

При хрема процесът е блокиран от нея и невъзможен. Това променя значително както способността ни да усетим храната, така и удоволствието да се насладим на трапезата. Отпушването на носа със средствата на фармацевтичната промишленост или на бабините лекове, ще промени това и ще ни помогне да се насладим на всеки вкус в празничната чиния. И ако липсата на обоняние, с което да усещате вкусотиите на трапезата, не ви притеснява особено, то бързаме да припомним, че смисълът да дишаме пълноценно далеч не е свързан само храната и усещането на разгръщащите се вкусове. Обонянието е важно и за да усетите навреме мирис на дим, газ или други, които могат сериозно да застрашат здравето и живота ви, ако останат неидентифицирани и не предприемете незабавни мерки.

Източник: Byjus

Как да се справим със запушения нос?

Още: Учени разработиха иновативна формула против тежка кашлица и жилав секрет

Осъзнали важността на обонянието за преживяване на удоволствието от всяка хапка, която поставяме в устата си, както и непосредствената опасност от липсата на обоняние, бихме искали да се преборим с хремата и да я излекуваме или поне да я облекчим както със средствата на медицината – капки за нос, така и с народни средства, които са не по-малко ефективни от капките за нос, водещи при дългосрочна употреба до трайно намалено обоняние и до атрофия на лигавицата. Това прави средствата, наследени от народните лечители, по-добрият избор в много от случаите за отпушване на носа и възстановяване на нормалното дишане. Може да изпробвате следите доказали ефективността си във времето средства за въздействие върху хремата:

- Топли напитки.

Топлината е цяр за запушения нос. Направете си чай и го подръжте близо до устата си, преди да отпиете. Той ще се справи със запушения нос.

- Тайните от кухнята на баба

Още: Кога спреят за нос става опасен?

Макар да се кълнат в силата на лука за отпушването на носа, бабите ни съветваха да внимаваме с него, ако много лют. Нещо повече – съвременната медицина счита, че лютивият лук може да изгори носната лигавица и да попречи  на оздравителния процес, макар в краткосрочен план наистина да има силата да отпушва носа.

- Морски приключения насред  зимата или тайната на морската вода

Не очакваме да имате на ръка разстояние морска вода, но може да я имитирате, като добавите морска сол във водата, преди да я използвате като своеобразни капки за носа. Така ще си приготвите домашен лек за хрема, за да сте здрави навреме за коледните празници.

Статията има само информативен характер  и не замества лекарска консултация. Бактериални инфекции също могат да са причина за запушен нос и липса на обоняние, но те няма да се излекуват с капки или домашни методи за самолечение, а с лекарства, предписани от лекар.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес