Как правилно се мият плодовете и зеленчуците

8016
Как правилно се мият плодовете и зеленчуците
Снимка: iStock/Guliver

Правилното дезинфекциране на плодове и зеленчуци е от съществено значение за премахване на всички замърсители, които може да има по тях. Вижте тези трикове и домашни средства.

Хората искат да знаят как да измият плодовете и храната, които вземат вкъщи, от страх да не се заразят с различни вируси. Обърнете внимание, ние ви казваме най-добрите варианти за дезинфекция на храни, особено тези, които ще ядете сурови.

Ако искате да свалите по-лесно кръвното, яжте тези ПЛОДОВЕ

Проблемите с кръвното налягане са нещо, на което задължително трябва да обърнем внимание. Първото, което се изисква от нас да направим,...

Защо трябва да дезинфекцирате плодовете и зеленчуците

Преди да ги консумирате е важно да се убедите, че сте ги "дезинфекцирали". В противен случай рискувате да изложите здравето си на риск и да се стигне до нежелани стомашни проблеми или дори инфекции. Затова преди консумация ги измиете добре с вода, като по този начин ще премахнете прахта, но това не е достатъчно, за да сте сигурни, че върху тях няма вредни микроогранизми и пестициди.

Плодовете и зеленчуците могат да бъдат лесно замърсени не само по време на прибирането им от реколтата, но и "по пътя им към вас". С толкова много различни варианти за замърсвяне, обезателно трябва да се убедите, че храната, е не само прясна, но и безопасна за консумация. Какво е нужно, за да сме сигурни, че плодовете и зеленчуците са дезинфекцирани и по тях няма "вредни остатъци" и мръсотия? Сега ще ви споделим!

Продукти за измиване на плодове

•          Хлор. Той е един от най-използваните за дезинфекция на храни. За да направите това, трябва да сложите само една супена лъжица на всеки литър вода. Известно е още като белина за храна.

Защо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да гледаме малкия стикер върху плодовете? Какво ни показва той?

Върху повечето вносни плодове има малки стикери, които в никакъв случай не бива да пренебрегваме. Те не са само лого, както повечето от...

•          Сода за хляб и оцет. В купа с вода смесете една супена лъжица бикарбонат и още една оцет и сложете храната за един час. След това извадете, изплакнете и ще бъдат готови за консумация. Оцетът ефективно дезинфекцира.

•          Йод. Използвайте този продукт с вода и оставете храната да кисне за 20 минути. Противопоказен е за листни зеленчуци, ягоди, грозде и месести плодове.

•          Сол и лимон. Ако искате да премахнете бактериите от плодовете и зеленчуците, изсипете супена лъжица сол и сока от половин лимон в половин литър вода и измийте храната с тази смес.

•          Водороден пероксид. Добавете една част от този продукт на всеки три от водата и потопете храната за 5 минути .

•          Оцет. Разредете чаша оцет в половин литър вода и накиснете плодовете или зеленчуците за 10 минути. Както казахме, оцетът дезинфекцира и можете също да напръскате тази смес върху храната преди готвене.

Защо захарите, съдържащи се в пресните плодове, не са вредни 

Плодовете са изключително полезна и неизменна част от хранителните продукти, които трябва да имаме ежедневно в менюто си. Но някои от т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com