Как витамин Е може да е от полза за вашата коса?

3004
Как витамин Е може да е от полза за вашата коса?
Снимка: iStock

Витамин Е може да осигури ползи за здравето както на косата, така и на скалпа.

С какво е известен витамин Е

Витамин Е е най-известен със своите антиоксидантни свойства, които помагат за намаляване на щетите от свободните радикали и защитават клетките на тялото. Въпреки че можете да го намерите в отдела за добавки, много компании добавят витамин Е към своите продукти за красота. И има защо!

Витамин Е се използва в дерматологията от 50-те години на миналия век, за да предпази кожата от стареене, възпаление и увреждане от слънцето. Мастноразтворимият антиоксидант е жизненоважен за поддържане на здрава кожа и силна имунна система.

Напоследък витамин Е беше приветстван като лекарство за превръщане на хвърчащата, увредена, неуправляема коса в блестящи, пищни кичури, достойни за реклама на шампоан - или изображение в Instagram, напоено със слънце.

Продължете да четете, за да научите как подобряващите кожата свойства на витамин Е могат да се използват за подобряване на здравето на косата и насърчаване на растежа.

Какво може да направи витамин Е за вашата коса

Ранните изследвания показват, че витамин Е може да помогне за подобряване на цялостното здраве на скалпа и косата. Необходими са повече проучвания, за да се разберат наистина неговите възможни ползи.

Предотвратете загубата на коса

Малко проучване от 2010 г. установи, че добавките с витамин Е подобряват растежа на косата при хора с косопад. Смята се, че антиоксидантните свойства на витамина са помогнали за намаляване на оксидативния стрес в скалпа. Оксидативният стрес е свързан с косопад Доверен източник.

Подобрете циркулацията на скалпа

Витамин Е може да увеличи притока на кръв, което се смята, че подобрява здравето на косата. Изследователи в едно проучване от 1999 г. установиха, че високите дози витамин Е увеличават притока на кръв към очите при хора с диабет тип 1.

Добавя блясък

Косата може да изглежда скучна и хвърчаща, когато е повредена. Когато защитният мастен слой от външната страна на кутикулата на косъма бъде премахнат, той губи своя блясък и става труден за управление или оформяне според Академията по дерматология. Маслото, богато на витамин Е, може да помогне за заместването на този защитен слой и да върне блясъка. Маслото като цяло също помага да се затвори влагата, да се намали накъсването и да се предпази косата от увреждане.

Поддържайте здрав скалп

Витамин Е е от съществено значение за здравата кожа - и това включва вашия скалп. Лошото здраве на скалпа е свързано с лошото качество на косата. Доверен източник. Витамин Е поддържа скалпа и дава на косата ви силна основа за растеж, като намалява оксидативния стрес и запазва защитния липиден слой.

Как да използвате витамин Е за вашата коса

Добрата новина е, че витамин Е се набавя лесно чрез балансирана диета. Всъщност недостигът на витамин Е е изключително рядък, тъй като повечето хора получават достатъчно през целия ден от цели и обогатени храни.

Но ако искате конкретно да се насочите към косата си, витамин Е може да се прилага и локално с шампоан, балсам, маска или масло.

Диета

Какво ядете - и колко - е от решаващо значение за здравата коса. Липсата на калории, протеини или микроелементи като витамин Е може да повлияе на растежа, структурата и загубата на вашата коса.

Ядките, листните зеленчуци, зехтинът и слънчогледовото олио са едни от най-богатите източници на витамин Е. Намира се също в меса и обогатени храни като зърнена закуска.

Добавки

Въпреки че добавките са лесно достъпни, те не са необходими. Повечето хора получават достатъчно витамин Е само чрез диета. Някои изследвания дори предполагат, че хората се възползват повече от витамин Е, когато го получават чрез цели храни, а не като добавка.

Добавките също могат да ви изложат на риск от получаване на твърде много витамин Е, което може да бъде опасно. Винаги трябва да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, преди да започнете нова добавка.

Витамин Е масло

Повечето масла с витамин Е съдържат масло-носител за разреждане на маслото и предотвратяване на дразнене на кожата. Ако искате да използвате чисто масло от витамин Е, не забравяйте да разредите правилно маслото преди употреба. Въпреки това, маслата с витамин Е често са скъпи и може да е трудно да се работи с тях - те обикновено са гъсти и се окисляват бързо, когато са изложени на въздух.

За да извлечете максимума от богатото на витамин Е масло:

Масажирайте го върху скалпа си.

Внимателно разрешете с гребен с широки зъби.

Оставете маслото да престои поне 15 минути.

Когато сте готови, измийте маслото от косата си с обичайния си шампоан.

Ако косата ви вече се чувства добре овлажнена, можете да пропуснете балсама.

Шампоан и балсам

Търсите лечение, което можете да правите по-често, без да добавяте време към рутината си? Много шампоани и балсами включват витамин Е. Тези продукти са формулирани за честа употреба и често се правят за суха, увредена коса.

Пълнее ли се от витамин B12

Най-добре е да оставите продукта да престои няколко минути, докато продължавате с рутинния си душ, за да помогнете на продукта да си проправи път в косата и скалпа. Потърсете продукти, които съдържат етерични масла като масло от лавандула, мента или чаено дърво за допълнителни ползи за косата.

Маска за коса

Подобно на вида, който бихте поставили на лицето си, маската за коса има за цел да успокои или третира скалпа. Въпреки че маслото от витамин Е може да помогне за овлажняване на кичурите ви, кичурите на косата ви не могат да бъдат „излекувани“ от него. Вместо това фокусирайте маската върху скалпа си, където може да се абсорбира.

За да направите лесна маска, богата на витамин Е у дома, смесете следните съставки в блендер:

  • 1 авокадо
  • 1 банан
  • 1 с.л. масло от авокадо
  • 1 с.л. кокосово масло
  • 1 с.л. пчелен мед

Витамин Е може да бъде чудесно допълнение към вашия арсенал за грижа за косата и не се нуждаете от луксозен продукт, за да го направите! Храните във вашия хладилник са чудесно място за начало.

Витамин Д - преди или след хранене се взема

Въпреки че можете да намерите много продукти, които включват мощния антиоксидант, най-добре е да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, преди да използвате лечение с витамин Е или да вземете добавка, особено ако имате заболяване на косата, кожата или скалпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com