Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как влияе ракията върху кръвното налягане?

11 юни 2024, 13:11 часа

Ракията е традиционно българско силно алкохолно питие, характерно и за всички балкански народи, национална напитка за България и редица балкански страни, без което много потребители не сядат вечер на масата. Приготвяна в домашни условия или в промишленото производство, тя първоначално представлява прозрачна течност, която може да добие жълтеникави до тъмни и почти кафяви нюанси по време на отлежаване в бъчви или с помощта на различни добавки.

Старите българи казвали, че ракията лекува всичко. И действително я използвали и за болно гърло – спомнете си компресите с ракия и пипер от детството, и за зъбобол – жабуренето облекчава болката, докато се чака часа за зъболекаря, и за разтривки при различни здравословни проблеми и при настинка, и за бягство от тъгата, лошото настроение и депресията, както и за дезинфекция.

Ракията сваля ли кръвното или го вдига?

На ракията се гледало като на домашен лекар, а лековитите рецепти, включващи ракия, са безброй. Няколко глътки на ден се препоръчвали и при сърдечно-съдови проблеми – „за да разшири съдовете“ – казвали някога хората. Дали обаче лечебните свойства на ракията са преекспонирани, наистина ли може да реши, или да облекчи толкова много здравословни проблеми, колкото претендира?

Напоследък се обсъжда и ролята на ракията върху кръвното налягане и как влияе тя върху него. Хипертонията е водеща причина за смъртност в световен мащаб, което прави всяко средство, потенциално свалящо високото кръвно налягане, обект на изследване и на изучаване на ефектите му върху заболяването – бич на настоящия век, водещо до сърдечно-съдови инциденти – инфаркт, инсулт и висока смъртност.

Ракията и кръвното налягане – как влияе върху него?

Основната съставка на ракията е етанолът, който доказано действа съдоразширяващо, като по този начин ракията може да помогне за поддържане на кръвното налягане в нормални граници и за понижаването на високото кръвно налягане. Имайте предвид обаче, че коментираме консумацията на 30 гр. ракия, а не на 3 литра.

При умерена консумация ракията, подобно на американското бренди, на което прилича по вкусови качества, сваля високото кръвно налягане. Прекомерната консумация на ракия – над 50 грама за мъжете дневно – има обратен ефект върху кръвното налягане – повишава го. „Дозата прави отровата или лекарството“ – с право е казал народът.

Влиянието на ракията върху кръвното налягане зависи не само от изпитото количество, но и от това с какво мезе се приема този аперитив. Ако ракията е до 30-50 гр. и е придружена от свежа салата, кръвното налягане се редуцира. Приемът на по-големи количества ракия или приемът с тежки мезета води до повишаване на нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта и в крайна сметка до повишаване на кръвното налягане. Така че следва да се внимава не само колко се сипва от огнената течност в чашите, но и с какво се поднася на масата.

Как се пие „правилно" ракия по стара българска традиция?

Ракията и кръвното налягане – да я използваме ли като средство за превенция на хипертонията?

Въпреки че благодарение на етанола ракията сваля високото кръвно налягане при умерена консумация, кардиолозите съветват да не се консумира ракия под предлог лечебна цел и да се потърси друг начин за контрол на хипертонията. Нещо повече – става ясно, че при здрави хора ракията действа благоприятно на кръвното налягане, докато при страдащите вече от умерена до тежка хипертония, консумацията не само не е полезна, но може и да е вредна и дори опасна, тъй като при тези пациенти ракията повишава кръвното налягане.

Лекарите не препоръчват употребата на ракия и като средство за превенция на хипертонията. Не че е неефективна, напротив. Но със сигурност има десетки по-полезни начини да държите високото кръвно налягане под контрол. И все пак проучванията на въздействието на ракията върху кръвното налягане и сърдечно-съдовата система, повечето от които направени с бренди и зад граница, сочат следните ползи от умерената консумация на ракия:

  • Полифенолните съединения в ракията намаляват възпалението в сърдечно-съдовата система, което води до понижаване на кръвното налягане.
  • Етанолът в ракията понижава високото кръвно налягане.
  • Съдържа антиоксиданти.
  • Понижава нивата на лошия холестерол в кръвта.
  • Облекчава симптомите на респираторни заболявания и настинки.
  • Подобрява съня и улеснява заспиването.                             

Всички тези резултати са следствие изследвания и проучвания, проведени при употреба на малки количества ракия – 30 до 50 грама. Не са много българите, които обаче могат да се ограничат до това количество, сядайки на масата с шише от огнената наслада. И тъй като, ако консумирате повече не само не може да очаквате понижаване на кръвното налягане, но се наблюдава и повишаването му, като се увеличава и рискът от развитие на тежки заболявания, резултат от злоупотребата с алкохол, лекарите у нас съветват да отслабнете, ако сте с наднормено тегло, да спортувате и да се храните здравословно, за да държите хипертонията под контрол, а не вдигате наздравици с пълни чаши с ракия.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес