Какви са ползите от кафето за дебелото черво?

54407
Какви са ползите от кафето за дебелото черво?
Снимка: Istock

Кафето е най-популярната безалкохолна напитка в света. Слухове за негативното му въздействие върху здравето обаче могат да се чуят и днес.

Къде е истината и къде е митът? Какви са ползите от кафето? Нека да го разберем.

Ползите от кафето за дебелото черво

В резултат на многобройни изследвания учени и лекари са установили, че веществата, съдържащи се в кафето, блокират ензимите, които насърчават растежа на раковите клетки. Изследванията показват, че редовната консумация на кафе намалява риска от рак на дебелото черво и черния дроб. Освен това кофеинът и хлорогенната киселина, съдържащи се в кафето, имат положителен ефект върху метаболизма. Тези изследвания обаче са само в начален етап, така че пълното въздействие на веществата, съдържащи се в кафето, върху раковите клетки не е напълно разбрано.

Дехидратация

Много хора се страхуват, че кафето дехидратира тялото. Факт: Кофеинът има краткотраен диуретичен ефект. При редовна консумация на кафе обаче организмът ни привиква към кофеина и неговият диуретичен ефект се свежда до почти нищо. Освен това кафето е напитка, която е 99% вода. Следователно не е нужно да се притеснявате за диуретичния ефект на любимата ви напитка.

Кофеин

Факт: Кофеинът има психостимулиращ ефект. Поради това помага за справяне с умората, сънливостта и изостряне на вниманието. Предизвиква прилив на енергия, подобрява настроението и умствената дейност. Кофеинът се намира в много лекарства с рецепта и без рецепта, които се предписват за главоболие, сърдечни заболявания, астма, алергии и невралгия.

В допълнение, кофеинът повишава нивото на допамин в организма, което води до факта, че любителите на кафе са по-малко склонни да страдат от паркинсонизъм и сенилна деменция. Въпреки това, хората с повишена възбудимост и психични заболявания трябва да се отнасят към кофеина с повишено внимание.

5 неподозирани ползи за здравето и красотата от употребата на кафе

Кафе и кръвно налягане

Факт: Кафето влияе на кръвното налягане. Но само временно. Причината за това е съдържащият се в кафето кофеин. Именно това повишава за кратко кръвното налягане. При редовна консумация на кафе тялото ни свиква с кофеина и практически не се наблюдават промени в кръвното налягане. Разбира се, хората с хипертония трябва да внимават с консумацията на кофеин.

Кафе и чувствителен стомах

Много хора се оплакват от киселини, болки в стомаха и червата при пиене на кафе. Затова битува мнението, че кафето не е подходящо за хора с чувствителен стомах. Това е грешно. Причината за проблемите обикновено не се крие в самото кафе, а в метода на изпичането му. Промишленото печене се извършва за кратко време при много високи температури. Следователно киселините, съдържащи се в кафето, нямат време да се разпаднат. Освен това при такова печене се образуват вещества, които дразнят стомаха. Хората с чувствителен стомах трябва да пият кафе, което е леко изпечено на ниска температура в барабан за печене. Разтворимото кафе, както всяко индустриално кафе, е напълно неподходящо за хора, които държат на здравето си и имат чувствителен стомах.

Разтворимо кафе

Разтворимото кафе трябва да се избягва напълно. Според научни изследвания инстантът съдържа високи нива на акриламид. Това химическо вещество значително увеличава вероятността от развитие на злокачествени тумори. В допълнение, акриламидът може да причини увреждане на нервите. Това вещество се образува естествено в някои продукти при силна топлинна обработка и оказва негативно влияние върху нашето здраве. За щастие натуралното кафе съдържа минимално количество акриламид.

Колко кафе е необходимо, за да се подобри паметта?

Решението е, качествено кафе!

Обикновено пиенето на 4 чаши кафе на ден не причинява никакви здравословни проблеми. Напротив, кафето има положителен ефект върху цялостното благосъстояние, настроение, енергийни нива, работоспособност и концентрация. Освен това кафето съдържа голямо количество антиоксиданти, минерали и витамини, има благоприятен ефект върху имунната и храносмилателната система и предотвратява развитието на ракови клетки.

Ако искате да се насладите на чаша кафе с максимални ползи за здравето, тогава купувайте само висококачествено прясно изпечено кафе и го смилайте непосредствено преди пиене.

Трябва да подхождате внимателно към кафето, ако страдате от коронарна болест на сърцето, атеросклероза, бъбречно заболяване, стомашна язва, хипертония, глаукома или повишена възбудимост. Ако имате някое от горните състояния, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com