Какво да направим, ако колата затъне във вода?

13598
Какво да направим, ако колата затъне във вода?
Снимка: iStock/Guliver

По време на пороя в София десетки автомобили бяха изоставени в най-ниските точки на града, затънали във вода. На шега или не във Facebook дори се появи група за изгубени и намерени регистрационни номера.

Какво трябва да направи всеки шофьор, чиято кола е била под вода - задължително две неща - да се обади на застрахователя си и после да я прегледа при специалист. Причината е, че дори и да не дава вид, че има проблем, по двигателя или електрониката може да има повреди. Това съветва автомобилният състезател Румен Дунев.

Най-важното нещо е шофьорът да прецени ситуацията. Като видят, че нивото на водата се качва, по – добре е шофьорът да спре и да се върне назад. Тъй като въздушният филтър при двигател с вътрешно горене може да засмуче вода и да направи токов удар и това поврежда двигателя.

Проверката след попадането във вода е задължителна.

Как да "размразим" колата през зимата - експертни съвети

Експерт от руското списание "Зад волана" (За рулем) дава четири основни съвета за това как да размразим колата през зимата, пише БГНЕС,...

Кога колата ни е застрашена? Когато нивото на водата мине над нивото на фаровете. Тези, които имат застраховка, трябва незабавно да уведомят застрахователя си. Загрят автомобил с двигател с вътрешно горене, попаднал в студена вода, може да има щети по двигателя – може да се изкриви дори и глава. При дизеловите автомобили – горивната помпа и инжекторите са доста скъпи, затова има добавки – изсушители, които трябва да се добавят, за да изсушат двигателя.

Автоматиците ли са най-застрашени – те са най-скъпи. Автомобилите, в които е влязла вода в купето, трябва да бъдат оставени да изсъхнат, с леко отворени прозорци.

Попадайки влага в множеството електроника – тя може да реагира след време. Всички букси трябва незабавно да се напръскат с контактен спрей. Буксите постепенно започват да отказват – днес фаровете, утре еърбеците. Колата може да не дава признаци на повреда, а признаците да се появят след време.

За собствениците на електрически автомобили – да търсят застраховател. Автомобилът не трябва да е под напрежение. Трябва да се разкачат батериите – те са една от най-ниските точки в колата. Тя трябва да се подсуши.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно