Какво е еритритол и колко вреден е за здравето?

88406
Какво е еритритол и колко вреден е за здравето?
Снимка: iStock/Guliver

Скорошно проучване предполага, че подсладителят еритритол, който се намира в много храни, може да ни изложи на по-голям риск от образуване на кръвни съсиреци и по този начин от инфаркт и инсулт. И така, какво е еритритол и какви са шансовете да сте яли нещо, което го съдържа днес?

Еритритолът е полиолен подсладител

Когато мислите за изкуствени подсладители, това, което вероятно ви идва на ум, са неща като аспартам и сукралоза. Вместо да добавят захар по чаена лъжичка, производителите се нуждаят само от най-малкото поръсване на един от тези „по-сладки от захарта“ подсладители, за да осигурят същия ефект на една порция от техния продукт. Ето защо те се считат за нискокалорични или дори нулеви: просто няма много от тях в продукта. Екстрактът от стевия има сходни свойства, въпреки че понякога са наричани „нехранителни“ подсладители, а не „изкуствени“ подсладители, тъй като идват от растителни екстракти.

Има обаче още едно семейство подсладители: полиолите. Те са известни също като захарни алкохоли, тъй като химиците могат да посочат начини, по които са подобни на захарите и подобни на алкохолите. (За да бъде ясно, те не са вид захар и не са вид алкохол, поне не по начина, по който използваме тези термини в ежедневието.)

Полиолите, използвани като подсладители, включват еритритол, ксилитол, сорбитол и манитол. Те са различни от подсладителите, описани по-горе. Не са толкова сладки, че да могат да се добавят в малки количества, но са по-малко сладки от захарта, около 60% до 80%. Това означава, че можете да добавите повече от тях към даден продукт, отколкото бихте добавили захар, и те често се използват за добавяне в „насипно състояние“ към изкуствено подсладени продукти. Те все още се считат за „нехранителни“ и нискокалорични, защото телата ни не усвояват полиолите, както усвояват захарите.

Между другото, полиолите могат да имат слабителен ефект, поради което не трябва да прекалявате с храни, които са подсладени с тях. Еритритолът има по-слаб слабителен ефект от другите полиоли. Това е и една от причините, поради която е толкова популярен.

Еритритолът се съдържа в храни с ниско съдържание на въглехидрати и храни, предназначени за хора с диабет.

Малки количества еритритол се намират естествено в плодовете и дори се произвеждат от нашите собствени тела. Но това не е проблем. Проблемът е за по-големите количества, които се използват в подсладителите. Изследователите са открили, че изяждането на 30 грама еритритол, приблизително количеството в фунийка нискокалоричен сладолед повишава нивата на еритритол в кръвта с фактор 1000. Тези нива започват да спадат в рамките на няколко часа, но все още са доста над нормалните нива поне два дни след като сте изяли сладоледа.

Защо прекомерната консумация на захар ускорява процеса на стареене?

Колко трябва да се тревожите за ефекти на еритритола върху здравето?

Скорошното проучване не означава, че трябва незабавно да изхвърлите всичките си закуски с ниско съдържание на захар, но може би си струва да следите бъдещите изследвания и междувременно да ядете по-малко от тези продукти, съдържащи еритритол.

Един тревожен факт е, че храните, които съдържат еритритол и други полиоли, често се продават на хора, които вече са изложени на риск от тромбоза. Ако имате диабет или ако се опитвате да загубите допълнителна телесна мазнина е по-вероятно да купувате храни с ниско съдържание на захар и калории.

Изследователите установяват, че хората с по-високи нива на еритритол в кръвта си са по-склонни да получат инфаркти или инсулти. А кръвните проби с по-високи нива на еритритол се съсирват по-лесно от тези с по-ниски нива. Тъй като телата ни не разграждат еритритола по начина, по който прави захарта, той се носи в кръвта, докато накрая не бъде изхвърлен чрез урината. Въпреки че съсирването е нормална функция на кръвта, изследователите казват, че еритритолът изглежда прави кръвта ни необичайно чувствителна към сигналите, които й казват да се съсирва.

Дайте свобода на тялото си: Захарен детокс за 10 дни

Може ли това да повлияе на риска от сърдечни пристъпи и инсулт?

Изследователите посочват, че работата им предполага, че отговорът е да, но не го доказва. След излагане на диетичен еритритол може да настъпи продължителен период на потенциално повишен тромботичен риск. Необходими са още изследвания, които могат правилно да отговорят на въпроса дали консумиранет на еритритол или яденето на други изкуствено подсладени храни повишава риска.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com