Какво е кремълски еликсир и защо е полезен?

7561
Какво е кремълски еликсир и защо е полезен?
Снимка: iStock

Кремълският еликсир е напитката, сервирана в Кремъл на чужди посланици и гости, за които е недопустимо поднасянето на коняк на официални приеми поради възрастта им. Напитката по нищо не се различавала на външен вид от алкохола и така съдържанието на чашите на възрастните гости оставало тайна.

Кремълският еликсир е наричан още еликсир на живота, тъй като се оказва изключително полезен. Тайните съставки на еликсира включват шипки, лимонов сок и мед от елда, които в съчетание доставят ненадминати ползи за здравето, тъй като са богати на витамини и минерали и допринасят за подобряване на имунната система и общото здравословно състояние на организма.

Как се приготвя?

Домашен еликсир с борови иглички при кашлица и дихателните проблеми

За студените грипни месеци, този домашен лек с борови иглички е страхотно средство срещу дихателни проблеми и е невероятен имуностимула...

Кремълският еликсир се приготвя, като се запарят шипки и към тях се добавят няколко капки лимонов сок и лъжичка мед. Шипките трябва да се залеят с вряла вода, след което да предстоят поне 10–12 часа. Меда от елда може да замените с всякакъв пчелен мед, но нека е чист и истински.

С какво са полезни съставките на еликсира?

Шипките са признати за природен лек от незапомнени времена. Те са сред най-богатите на витамин С, В1 и В2 плодове и нямат аналог в природата по съдържанието си на антиоксиданти. Още бащата на медицината – Хипократ – е оценил шипката и е признал ненадминатите ѝ ползи.

Шипките се използват при вирусни и грипни заболявания, енергизират организма и имат противовъзпалително действие, използват се при кашлица, стомашни болки, радикулит, диария. Естествен диуретик са, който поддържа кръвното налягане и кръвната захар в нормални граници. Повлияват благоприятно заболявания на сърдечно-съдовата система, нервната система и бъбреците, използват се при анемия, рани, които зарастват трудно, гастрит, маточни и носни кръвотечения.

Позабравен домашен еликсир за силна имунна система

Лятото е към своя край, отпуската е отминала и завръщането ни към ежедневния ни ритъм на живот вече  са факт.  По-малко движе...

Сокът от лимон, макар да е в малки количества, добавен към шипките прибавя към напитката още щедри дози витамин С и подпомага стимулирането на естествените защитни сили на организма в борбата с инфекции и вируси. Освежава и тонизира.

Медът е друг продукт, използват за подобряване на здравето и поддържане на красотата от векове. Той дава енергия на тялото, без да води до рязко покачване на кръвната захар, подобрява храносмилателните процеси и е полезен при язва и рефлукс, увеличава производството на мелатонин – хормона на съня, с което подпомага заспиването, както и допринася за подобряване на качеството на съня.

Медът понижава нивата на лошия холестерол в кръвта, стимулира обмяната на веществата и помага за поддържането на фина талия, подобрява паметта. За да постигне тези цели, той трябва да е качествен и истински, чист мед. Хората, които имат алергия към пчелни продукти, не трябва да го консумират. Те могат да пият напитката с лъжичка кафява захар.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com