Какво прави хората щастливи, ето какво казват изследванията

2615
Какво прави хората щастливи, ето какво казват изследванията
Снимка: iStock

Игнорирайте всичко, което са ви казвали обратното - оказва се, че има тайна да имате щастлив живот! Благодарение на последните констатации от най-продължителното проучване на човешкото щастие, сега имаме прости, но ефективни стъпки, които можете да предприемете, за да разберете по-добре щастието и да внесете повече от него в живота си.

Какво прави хората щастливи

За да поддържаме нашето дългосрочно здраве и благополучие, нищо не е по-важно от качеството на нашите взаимоотношения.

Харвардското изследване на развитието на възрастните, започнало през 1938 г., показа, че повече от парите, коефициента на интелигентност или социалната класа, дълбочината и широчината на нашите взаимоотношения със семейството, приятелите и съпрузите са най-важните предиктори за това дали ще остареем добре и живей дълъг и щастлив живот.

Овните са независими, Скорпионите - емоционални: как намира щастието си всяка зодия

Защо връзките са ключът към щастието

Така че защо връзките са най-вероятният индикатор за успех? Отговорът е стрес.

Взаимоотношенията са огромна подкрепа, когато става въпрос за управление на стреса, което е нещо, което всички изпитваме все повече и повече. Проучването на Харвард показва отново и отново, че взаимоотношенията са най-силният ресурс, с който разполагаме. Обръщаме се към нашите приятели, семейство и партньори, за да отпразнуваме възходите и да ни помогнат през паденията. Обаждането към този човек или хора ни помага да се чувстваме подкрепени, когато се справяме с всичко, което животът ни поднася.

Но буферът за стрес не е единственото предимство на взаимоотношенията. Проучванията показват също, че социално свързаните хора живеят по-дълго и са по-защитени срещу депресия и когнитивен спад.

Една „добра“ връзка – такава, която ви предлага силата и подкрепата, от които се нуждаете – не трябва да изглежда по определен начин. Не е необходимо да сте женени или да живеете с някого, за да получите предимствата. Връзките, които имате с приятелите, семейството и хората във всички обществени групи, от които сте част, са също толкова важни и полезни. Дори един разговор със случаен познат на вашата работа, училище или квартал допринася за нивото ви на щастие.

Подкрепящата връзка също не трябва да върви гладко през цялото време. Никоя връзка не е идеална. Важното е да чувствате, че наистина можете да разчитате на другия човек, когато животът стане труден.

Как всъщност култивирате положителни взаимоотношения

Няма отричане на доказателствата, че силните връзки са ключът към щастието. Но те не се случват за една нощ. Връзките са нещо, в което трябва да инвестираме времето и енергията си, като практикуваме това, което е известно като „социална годност“.

Точно като физическата форма, вашите социални връзки се нуждаят от упражнения и внимание, за да процъфтяват. За щастие, никога не е твърде късно да подобрите социалната си годност, като много участници в проучването на Харвард създават значими връзки много по-късно в живота. Просто изисква малко усилия.

Изграждането и поддържането на взаимоотношения трябва да бъде приоритет, подобно на начина, по който бихте могли да изберете да дадете приоритет на тренировката или получаването на добър сън. Изследванията показват, че по-високите нива на внимание предсказват по-щастливи, по-удовлетворяващи взаимоотношения, което от своя страна повишава цялостното ви удовлетворение от живота. Така че да бъдете внимателни и да работите умишлено върху вашите взаимоотношения е една от най-добрите отправни точки за извличане на предимствата на по-щастлив живот.

1. Умишлено се свързвайте с близки

Нищо не може да замени времето лице в лице с вашите приятели и любими хора, така че бъдете умишлени да отделите време за връзка с хората в живота си. Независимо дали става дума за вечерна разходка, късна закуска през уикенда или месечна среща на книжния клуб, отделете време за поддържане на взаимоотношенията в живота ви.

Не можете да се срещнете лично или нямате време? Това е добре! Д-р Уолдингер предлага да организирате 8-минутен телефонен разговор, защото дори това има значение.

2. Присъствайте

Когато дойде време да се свържете с вашите хора, направете всичко възможно да присъствате. Може би това означава да оставите телефона си или нещо друго, което ще ви разсейва. Може би това означава бърза медитация, преди да ги видите. Направете всичко необходимо, за да се появите внимателно, готови да се ангажирате напълно в моментите, които имате заедно.

Кои зодии ще подскачат от щастие през Април?

3. Практикувайте съзнателна комуникация

Поемете ангажимент да внесете внимание в разговорите, които споделяте с другите. Това означава, че когато слушате, отделяте цялото си внимание и разбирате какво казва другият човек. Опитайте се да не планирате как искате да отговорите, докато те говорят.

Когато говорите, намалете темпото, останете свързани с тялото си и се стремете да говорите автентично от сърцето. Тези практики могат да укрепят връзките, като ви помогнат да бъдете по-отворени и уязвими един към друг.

Когато се съмнявате, задавайте въпроси. Поинтересувайте се какво все още не знаете за другия човек и се насладете да научите повече за това кой е той.

4. Култивирайте и изразявайте благодарност

Култивирането и изразяването на благодарност има огромно, положително въздействие върху нашето благополучие, не само за получателя, но и за човека, който споделя чувствата си. Прекарайте известно време в размисъл върху благодарността, която изпитвате към хората в живота си, може би в медитация или като направите списък, и след това не забравяйте да го споделите с тях.

Изпратете кратък текст, в който споделяте едно нещо, за което сте благодарни за другия човек (малкото отбелязване може да означава много).

Напишете писмо (или имейл) с признателност, като споделите всичко, което обичате за човека.

Създайте си навика да благодарите на близките си на място за нещата, които правят за вас, или за начините, по които сте им благодарни.

Създайте практика за благодарност за вечеря със семейството си, споделяйки какво и кого сте оценили през този ден.

5. Говорете с непознати

Вместо да минавате мълчаливо покрай съседа си или да превъртате телефона си на опашката за напускане, поставете си за цел да общувате с онези, които не познавате добре или изобщо. Изследванията показват, че взаимодействието със случайни познати може да ви направи по-умни и да подобри вашето благосъстояние.

Дори краткото взаимодействие може да има положително въздействие, така че внимавайте за моменти, в които можете да се свържете и ангажирате с хората около вас. Никога не знаеш какво може да излезе от това.

6. Опитайте ново хоби

Независимо дали сте сами или с приятел, открийте ново хоби. Да си начинаещ те отваря към по-дълбоко присъствие, любопитство и чудо. Навигирането в това с приятел или партньор може да задълбочи връзката ви, докато го правите сами може да предложи възможност за създаване на нови приятелства с хора с подобно мислене.

7. Инвестирайте в работни приятелства

Приятелствата на работното място са важен източник на връзка и могат да подобрят ежедневието ви, независимо в каква сфера на работа работите. Проучванията показват, че хората, които имат приятели на работа, са по-ангажирани, по-склонни са да въвеждат иновации и да споделят идеи, и забавлявайте се повече.

Опитайте се да направите малка промяна в навиците си, за да изградите вашите приятелства – или потенциални приятелства – на работа, в училище или където и да е място, което посещавате редовно.

Проследете нещо, което човек е споменал на среща. Например, попитайте за хоби, което харесват, или за болен член на семейството.

Направете обмислен комплимент.

Участвайте или планирайте социално събиране на работа.

Присъединете се към срещите няколко минути по-рано, за да проведете малък разговор.

Приемете помощ, когато другите ви предложат и протегнете ръката си, когато е възможно.

Поканете приятел или потенциален приятел да се разходите или да вземете обяд. Ако работите дистанционно, задайте време за свързване онлайн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com