Какво се случва с тялото, когато ядете краставици?

11629
Какво се случва с тялото, когато ядете краставици?
Снимка: iStock/Guliver

Вярно ли е, че краставиците ви помагат да поддържате хидратация?

И защо е по-добре да не ядете краставици през нощта?

Ползи за тялото

Краставицата е член на семейството на тиквата и е свързана както със самата тиква, така и с пъпеш и тиквички. Човек има усещането, че толкова популярна зеленчукова култура не може да бъде лекарство, но краставиците се използват в традиционната индийска медицина от древни времена. Парадоксът обаче е, че в древността една цяла краставица се е смятала за ужасно отровна, тъй като е била много горчива. Поради това се използвали малки количества.

Най-лесният начин за отглеждане на краставици на балкона

Въпреки огромното количество изследвания върху краставицата в селското стопанство са публикувани сравнително малко научни данни за химическия профил и терапевтичния потенциал на този зеленчук.

Най-общо: хидратация на тялото, краставицата има потенциална антидиабетна и антиоксидантна активност, добро прочистващо действие, премахващо натрупаните джобове от стари отпадъци и химически токсини. Пресният му сок се използва за подхранване на кожата, като осигурява охлаждащ и успокояващ ефект и намалява отока. Какво е важно в периода на лятната активност: краставицата облекчава болката от слънчево изгаряне.

Вярно ли е, че краставиците заменят водата?

Отчасти. Тези, които се принуждават насила да пият вода, наистина могат частично да заменят необходимия дневен прием на течности със салати от краставици. В крайна сметка всеки плод е 95% вода – това ни помага не само да поддържаме хидратацията на тялото, но и да отстраняваме излишната течност и да предотвратяваме образуването на камъни в бъбреците. Ето защо изследователите препоръчват да ядете краставици в жегата или веднага след тренировка, за да възстановите силата. Поради водата в краставиците има много малко калории (15 kcal на 100 g), мазнини (0,1 g) и холестерол.

Кога да засадим краставиците, за да имаме богата реколта?

Вярно ли е, че краставиците помагат за предотвратяване на рак?

Учените са изолирали няколко биологично активни съединения от краставицата, включително най-характерното за този зеленчук кукурбитацин. Това вещество помага на тялото ни да унищожава атипичните клетки, тоест тези, които потенциално могат да доведат до образуването на злокачествен тумор. Защитата от рак е основната полза от приема на кукурбитацин. Този елемент обаче има един „страничен ефект“ – може да предизвика подуване на корема при хора с лошо храносмилане. Ето защо краставиците по принцип не се препоръчват да се ядат преди лягане.

Вярно ли е, че краставиците укрепват костите?

Хайк С. Аракелян, доктор по медицина, американски професор и експерт по клинична фармакология, е един от малкото, които активно изучават краставиците в наше време и е публикувал няколко научни статии. И той доказва, че в краставицата са запазени някои витамини: витамин К, който е свързан със здрави кости, които са по-малко склонни към фрактури. Една чаша краставица съдържа 8,5 микрограма витамин К, докато на жените се препоръчва да консумират 90 микрограма на ден, а на мъжете – 120 микрограма.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно