Какво се случва с тялото ни, ако отлагаме ходенето до тоалетна?

3616
Какво се случва с тялото ни, ако отлагаме ходенето до тоалетна?
Снимка: istockphoto.com

Отлагането на ходенето до тоалетната може да изглежда като незначително неудобство, но то може да има значителни последици за организма. Желанието за уриниране или изхождане е начинът, по който организмът сигнализира, че отпадъците трябва да бъдат изхвърлени. Пренебрегването на тези сигнали и отлагането на посещението в тоалетната може да доведе до различни последици, които да повлияят както на физическото, така и на психическото благополучие.

Един от непосредствените ефекти от отлагането на ходенето до тоалетна е увеличаването на дискомфорта. Пикочният мехур и червата продължават да се пълнят с отпадъци, което предизвиква натиск и подуване на корема. Този дискомфорт се засилва с течение на времето, създавайки усещане за спешност, което става все по-трудно да се пренебрегне. Тъй като естествените механизми на организма за елиминиране на отпадъците са предназначени да поддържат равновесие, забавянето на процеса може да наруши това равновесие и да допринесе за чувството на безпокойство.

Ходенето до тоалетна нощем може да е сигнал за опасни заболявания

Продължителното отлагане на уринирането може да доведе до задръжка на урина - състояние, при което пикочният мехур се раздува прекомерно и мускулите губят способността си да се свиват ефективно. Това може да доведе до трудности при започване на уринирането, непълно изпразване на пикочния мехур и повишен риск от инфекции на пикочните пътища. В крайни случаи може да доведе дори до увреждане на пикочния мехур.

По същия начин забавянето на изхождането може да има неблагоприятни последици за храносмилателната система. Колкото по-дълго изпражненията остават в дебелото черво, толкова повече вода абсорбира тялото от тях. Това може да доведе до по-твърди, по-твърди изпражнения, които се отделят по-трудно. Хроничният запек, който е често срещана последица от забавянето на изхождането, може да доведе до усложнения като хемороиди, анални фисури и дивертикулоза.

Освен физическите последици, отлагането на посещението до тоалетната може да повлияе и на психическото състояние. Дискомфортът и разсейването, причинени от пълен пикочен мехур или ректум, могат да повлияят на концентрацията и продуктивността. В социални ситуации съсредоточаването върху потискането на желанието за ходене до тоалетна може да допринесе за тревожност и стрес, което може да се отрази на междуличностните отношения и цялостното настроение.

Ходенето до тоалетна издава различни болести – научете кои

Освен това пренебрегването на сигналите на тялото да се облекчи може да наруши естествения ритъм на храносмилателната и отделителната система. С течение на времето това може да допринесе за по-сериозни здравословни проблеми, включително синдром на раздразненото дебело черво (СДЧ), хроничен запек и незадържане на урина.

Въпреки че може да е изкушаващо да отлагаме ходенето до тоалетната, последиците за организма не са за подценяване. Пренебрегването на сигналите на тялото за елиминиране на отпадъците може да има далечни последици - от физически дискомфорт до потенциални дългосрочни здравословни проблеми. От съществено значение е да се даде приоритет на редовните почивки за тоалетна, за да се поддържа здравословен баланс и да се предотвратят усложненията, които могат да възникнат от пренебрегването на естествените нужди на организма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com